ACNEWS

Egyre függetlenebb a Földtől a Hold

Illusztráció Fotó: Shutterstock
Illusztráció Fotó: Shutterstock
A Hold alacsonyabb gravitációja miatt a felszínén gyorsabban telik az idő. Mivel több holdi küldetést is terveznek, a NASA létrehoz egy időzónát.
Hirdetés
Ad image

Az amerikai kormány arra utasította a NASA-t, hogy adjon a Holdnak saját időzónát.

„Az űrügynökségnek 2026 végéig kell létrehoznia a koordinált holdi időt (LTC)” – áll az amerikai tudományos és technológiai hivatalának (OSTP) a NASA-nak küldött levelében.

A holdi idő a földi időzónáktól eltérően fog működni. Mivel a Holdon kisebb a gravitáció, az ottani idő gyorsabban halad, mint a mi bolygónkon – naponta 58,7 mikromásodperccel maradunk el. Ez a látszólag kis különbség elég ahhoz, hogy megzavarja a holdi űrhajók és műholdak pontos manőverezését – írja a LiveScience.com.

„Ugyanaz az óra, ami a Földön van, más sebességgel járna a Holdon” – mondta Kevin Coggins, a NASA űrkommunikációs és navigációs programjának a vezetője.

Az LTC-t a NASA Holdra való visszatérését megelőzve hozzák létre. Az űrügynökség azt tervezi, hogy 2025-ben embereket küld a Hold körüli pályára, 2026-ban pedig a Hold felszínére. Ezek a küldetések létfontosságú lépések lesznek a NASA Artemis-programjának legnagyobb ambíciója, az emberek Marsra juttatása felé.

Mivel több tucatnyi ország és vállalat vesz részt az új Hold-küldetésekben, az órák szinkronizálásának szabványosított módja létfontosságú.

„Gondoljunk csak a washingtoni haditengerészeti obszervatórium atomóráira. Ezek a nemzet szívverése, amelyek mindent szinkronizálnak. A Holdon is szívverést akarunk” – mondta Coggins.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés