ACNEWS

2024. July 06.   |   Csaba napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Első a biztonság! – Így éld túl a Balaton Soundot

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Hevesi Kriszta már sokadik éve óvja tanácsaival a fesztiválozó fiatalokat. A szexuálszakpszichológius, most elárulta, mire figyeljünk oda a Balaton Soundon.
Hirdetés
Ad image

Ma vette kezdetét Magyarország legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja zamárdiban, a Balaton Sound. A megnyitó előtti sajtótájékoztatón, Hevesi Kriszta beszélt arról, hogy mennyire fontos a felelős gondolkodás a fesztiválokon. A Safety First önkéntes program keretein belül lehetőség nyílik a mulatozóknak arra, hogy bármikor, ha veszélyben érzik magukat, segítséget kérjenek. De a prevenció is fontos szerepet játszik a programban. A Safety First alkalmazásban ráadásul egy pánik gomb is található, mely azonnali segítséget hív a bajba jutott fesztiválozókhoz.

Fotó: Pop Emese

Hevesi Kriszta most elmondta az AcNewsnak, mire kell odafigyelnie mindenképpen a fesztiválozóknak, hogy elkerüljék a bajt.

  • Nagyon fontos, hogy ne csak a fiúknál, hanem a lányoknál is legyen óvszer. Fel kell készülni minden eshetőségre, még ha nem is úgy tervezzük az estét, hogy partnert találunk magunknak.
  • Legyél te az, aki megkérdezi a körülötted lévőktől, hogy vannak, biztonságban érzik-e magukat, és ha nem, segíts nekik vagy kérj segítséget!
  • Ha egy ismerős, (például egy barátod bátyja) túlságosan közvetlen veled, ne félj megálljt parancsolni. Másnap pedig beszéljétek át a történteket, mikor már mindketten józanok vagytok.
  • Ha bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt állsz, inkább halasszátok el a szexuális élményt. Nagy lehet a vágy, de könnyen lehet rossz élmény belőle. Olyan maradandó probléma lehet belőle, mint a nem kívánt terhesség vagy betegség. Figyelj arra, hogy a belátóképességed ne kerüljön veszélybe!
  • Ha azt látod, hogy valakit zaklatnak, vagy bármilyen erőszakot látsz, akkor azonnal tudsz hívni segítséget. Erre van az alkalmazás pánikgombja, ezért vannak a fesztivál területén biztonsági pontok, melyek rajta vannak a térképen is. Ezen kívül a megkülönböztető pólóban lévő önkéntes járőrőzőnek is jelezhetsz, vagy a biztonsági szolgálatnak.
  • Ha bármilyen sérülést látsz, túlzott alkoholos állapotot, az alkalmazás segítségével tudsz segíteni.
  • A kölcsönösség a szexuális aktus esetében kulcsfontosságú. A beleegyezés nélküli szexuális érintkezés minden formája illegális, függetlenül az érintettek korától. Tudd, hogy lehet nemet mondani, sőt, idő közben is meggondolhatod magad, ha mégsem érzed jól magad a helyzetben. Ha nem egyezel bele, és ennek ellenére megtörténik az aktus, az szexuális erőszaknak minősül. Amennyiben te, vagy bármelyik barátod ilyet tapasztal, azonnal jelentsétek! Fontos, hogy a segítségkérés mihamarabb eljusson a szervezőkhöz, hatóságokhoz. Így meg tudják tenni a megfelelő lépéseket. Ne félj hozzájuk, hozzánk fordulni! Nem számít, hogy alkoholt vagy más szert fogyasztottál előtte. Senki sem jogosult arra, hogy visszaéljen az állapotoddal.
Fotó: Pop Emese
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés