ACNEWS

Ezért ne lakj anyád pincéjében: boldogtalan lesz a gyereked is

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egyre többen döntenek úgy, hogy többgenerációs házban élnek. Azonban ennek, az egyértelmű előnyei mellett komoly hátulütői is vannak.
Hirdetés
Ad image

Személyes tér hiánya, eltérő életritmusok, nézeteltérések. Csak pár olyan probléma, amivel egy fiatal család szembesül, ha egyikőjük szüleivel költöznek össze. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Két különböző generáció együttélése ugyanis sokkal mélyebb problémákkal is járhat. 

Az érzelmek elfojtása

Amikor két különböző család hosszú ideig él együtt, először mindenki azon gondolkodik, hogyan kerülje el a konfliktusokat. Hiszen jobb a békesség. Ez azonban könnyen ellenkező hatást válthat ki. „A konfliktuskerülési vágy és a sértődéstől való félelem mind a fiatalokban, mind a szülőkben felmerülhet. Az érzések folyamatos visszafogása komoly veszekedésekhez, botrányokhoz vezethet” – mondta Jekatyerina Catalina pszichológus. Sőt, az érzelmek elfojtása az egészségre is kihat, például időseknél a vérnyomás is megemelkedhet.

Társadalmi elkülönülés

Szociológiai vizsgálatok kimutatták, hogy azok a felnőttek, akik külön élnek gyermekeiktől, vidámabbnak érzik magukat, és sokkal jobb az egészségük is. „Ez annak köszönhető, hogy a külön élő szülők, főleg a nyugdíjasok aktívabbak, szabadabban érzik magukat. Ők mennek el bevásárolni, több szabadidejük van a sétákra, orvosi vizsgálatokra. Azok számára, akik gyermekekkel és unokákkal élnek, a mindennapi rutin gyakran a többi családtag döntésétől függ” – erősítette meg a szakértő.

Ráadásul könnyen társadalmi elszigeteltséghez, a rokonokon kívül mással való kommunikáció hiányához vezethet. Ez a probléma pedig csak súlyosbodik, ha a szülők gyermekeik házába vagy lakásába költöznek. „Ha az előző környezetben egy nyugdíjasnak még voltak ismerősei, akkor egy új helyen nehéz lehet új barátságokat kötniük” – fűzte hozzá Jekatyerina. Ebben a helyzetben mindezek mellett a szülők frusztrációt tapasztalhatnak, hiszen kiragadták őket a megszokott környezetükből – írja a womanhit.ru.

Csökkent potencia férfiaknál

„A gyakori frusztráció, beteljesületlen vágy változásokat okozhat a reproduktív rendszer tevékenységében, ami a libidó csökkenéséhez vezet.” – érvelt Anastasia Kardiakos pszichoterapeuta. Ha tudod, hogy anyósod és apósod a fal túloldalán olvasgat, úgy nehezebb célt érni.

Szorongó gyerekek

Az ilyen családokban a gyermekek nyugtalanabbak lehetnek. Ennek oka, hogy lényegében nem egy szülőjük van, hanem egyszerre több. Az így nevelkedettek későbbi felnőttként nehézségekkel szembesülhetnek a munkahelyi önmegvalósításban. A helyzet az, hogy „gyermeki” szerepe idővel csak erősödik, és az életben az első helyekért való törekvésben és „harcban” való aktivitása alacsonyabb lesz, mint másoké. „A gyerekek elragadtatják magukat, ezért a „felnőtt” gyerekek gyakran inkább beleragadnak ebbe a szerepbe” – kommentálta a szakértő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés