ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Gulyás Gergely: a pedagógusok béremelésének teljes összegét ki kell osztani

fotó: MTI / Kovács Tamás
fotó: MTI / Kovács Tamás
A miniszter a mai Kormányinfó keretei között többek között beszélt a pedagógus bérekről, a BKK bérletek ügyéről is.
Hirdetés
Ad image

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó keretei között elemezte az uniós helyzetet, aminek kapcsán kitért arra, hogy egy egyértelmű nézőpontbeli különbség van a tagállamok többsége, illetve Magyarország között. A miniszter hangsúlyozta, hogy a harc nem lehet megoldás továbbra sem, azonnali tűzszünet kell, azonban az EU-ban a többség még mindig a háborút pártolja.

Ez persze Gulyás Gergely szerint nem jelenti azt, hogy ne lehetne találni egy közös álláspontot, éppen ezért is fogadta el hazánk az oroszok elleni szankciókat az orosz energiát leszámítva. Azonban a jelek szerint ez a nézőpontbeli különbség mára már kezelhetetlenné vált és hazánk zsarolásába torkollott. Éppen ezért a miniszter szerint Brüsszelben azonnali változás kell, amire az EP-választás nyújt lehetőséget.

Ez történik a pedagógus bérekkel

Gulyás Gergely kitért a pedagógusok béremelésére is, ami kapcsán elmondta, hogy mindenkinek nőni fog a fizetése besorolásonként. 32,2 százalékos emelés fog történni a miniszter szerint, aki hozzátette, hogy a béremelés teljes összegét ki kell osztani, így a mester fokozat 2 százalékos pluszt jelent, a hiánytárgyak esetében pedig további 4 százalékos illetményemeléssel számolhatnak a tanárok. Mindezek mellett az átlagbér is ennek megfelelően fog emelkedni: a tervek szerint a diplomás átlagbér 71,8 százaléka lesz a pedagógusok bére.

A miniszter kiemelte, hogy bíznak abban, hogy az emelés folytatódni fog és ez a szám a 80 százalékot is el fogja érni, annak ellenére is, hogy vannak, akik mindent megteszek azért, hogy 2030-ig ne tudja teljesíteni a kormány az ígéretét.

A pedagógusok szakszervezete azt kérte, hogy azoknak, akik tavaly december végéig jelezték a nyugdíjba vonulási szándékukat, ne kelljen nyilatkozniuk az új jogviszonyról. Ezt a kérést a kormány el is fogadta, de ennek hátránya van a béremelések kapcsán. Erre keres most megoldást a Belügyminisztérium.

A Budapest-bérlet kérdés

A miniszter kitért arra is, hogy Lázár János és Karácsony Gergely sikeresen megállapodtak arról, hogy a Budapest-bérlet érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járataira is. Cserébe a főváros elfogadta, hogy március 1-től a Pest megye havi bérlat is érvényes lesz a BKK járatain.

Lázár János beszámolóját a kormány elfogadta, miután ezzel mindenki csak nyert, hiszen olcsóbb lesz a közlekedés.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés