ACNEWS

Gyereknapi ínyenc falat, egy kis trükkel

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Nyakunkon a gyereknap. Ilyenkor a legtöbb szülő szeret kedvezni gyermekének, különböző programokkal, na meg finomságokkal.
Hirdetés
Ad image

A tej és búzadara párosából születő tejbegríz sokak számára a gyerekkor egyik legédesebb emléke. Kakaóval, fahéjjal vagy lekvárral megbolondítva ma is sokan fogyasztják.

Most viszont nem egy milliomodik tejbegríz receptet osztunk meg. Annál sokkal messzebre nyúlunk vissza. A tejbegríz eredetére, amit könnyen elkészíthetünk gyereknapi ajándék gyanánt.

Az édesség gyökerei egészen a 16. századig nyúlnak vissza. Az oszmán szultán, Szulejmán annyira szerette ennek korai változatát, a helvát, hogy külön konyhát építtetett a Topkapi Palotában kizárólag ennek készítésére.

A helva alapja egyszerű volt: liszt vagy kukoricadara, cukor, olaj és szezámpaszta. A darát először olajon pirították, majd tejjel főzték sűrű krémmé – épp fordítva, mint a mai tejbegrízt. A kész édességből kanállal gombócokat formáztak, így tálalták. Az étel hamar ünnepi státuszt kapott: születésnél, körülmetélésnél, és hadjárat előtt is helvát osztottak a város népének.

A helva nemcsak múltidéző, hanem ma is élő hagyomány. Törökországban a mai napig készítik esküvőkön, gyászszertartásokon vagy iskolakezdési ünnepségeken. A sűrű, meleg édesség a közösség összetartozását, az osztozást jelképezi – épp úgy, ahogy egy tányér tejbegríz egykor a gyerekszoba meghitt pillanatait.

Az igazi török helva recept:

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 csésze búzadara
  • 1,5 csésze cukor (Aki nem szereti a túl sok cukrot, az csökkentheti 1-re).
  • 2 csésze víz

Elkészítés:

  • A vajat egy serpenyőben megolvasztom, ráöntöm a búzadarát, és közepes tűzhelyen, közepes lángon, állandóan kevergetve kb. 3 percig pirítom.
  • A 3 perc leteltével a hőfokot lejjebb veszem, és alacsony hőfokon még 3 percig pirítom.
  • Ennek az összesen 6 percnek a végén hozzáadom a cukrot, és 4 percig pirítom a cukorral. Mivel ilyenkor nagyon gyorsan sötétedik, gyorsan kell cselekedni, és nem szabad megégetni a búzadarát.
  • Az összesen 10 perces pirítás végén a hőfokot alacsonyról normálra állítom, és hozzáadom a vizet.
  • Amikor a víz felforr, visszaveszem a hőfokot alacsonyra és néhányszor megkeverem (kb. 1 percig tart), hagyom, hogy kicsit folyós és vizes legyen, lekapcsolom a tüzet és hagyom pihenni. Jó étvágyat.
Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NEKED AJÁNLJUK

Hirdetés
Ad image
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!