ACNEWS

Ha itt nyaralsz, tuti megbetegszel

Punta Cana / Fotó: shutterstock
Punta Cana / Fotó: shutterstock
A nyaralás sokszor nem egyenlő a pihenéssel. Főleg, ha megbetegszünk. Aminek egyes országokban, városokban jelentősen nagyobb az esélye. 
Hirdetés
Ad image

Nap, homokos tengerpart, ínycsiklandó ételek, koktélok. Ha a nyaralás szót halljuk legtöbbünknek ez jut eszébe, azonban sokszor a móka vége nem a jól megérdemelt pihenés, hanem egy igen drága pokoli betegség. Sokan ugyanis olyannyira elengedik magukat ilyenkor, hogy a második-harmadik napra csak a pokoli fejfájás, hasmenés és a hányinger marad. Ha igazán mázlisták vagyunk mindezt meg is spékelhetjük magas lázzal. 

A jó idő beköszöntével pedig hivatalosan is elindult a nyaraló szezon, azonban nem mindegy, hová utazunk. Egyes helyeken ugyanis jóval magasabb az esélye annak, hogy pokoli kínok közepette, a szállásunkon összegörnyedve töltsük el a milliókba kerülő nyaralásunk. Miközben azon gondolkozunk, hogy ördögűzőt, papot vagy mentőt hívjunk ki. És ez mennyi extra költségbe kerülne. Ezek elkerülése végett a Forbes most összeállított egy listát, amelyből kiderül, hogy melyek azok a paradicsomi országok, ahol a legcsorsabban kaphatunk el valami nyavaját. Azért, hogy ez kiderüljön a magazin 2,4 millió, utazási fórumokon megjelent bejegyzést elemeztek, olyan kulcsszavakra szűrve rá, mint a szalmonella, az E-Coli és az ételmérgezés. Ebből a listából szemezgettünk most a Blick segítségével. 

10 turistaparadicsom, amibe könnyen belebetegedhetünk

  1. Punta Cana, Dominikai Köztársaság
  2. Sharm el Sheikh, Egyiptom
  3. Sal, Zöld-foki-szigetek
  4. Playa del Carmen, Mexikó
  5. Cabo San Lucas, Mexikó
  6. Bali, Indonézia
  7. Hurghada, Egyiptom
  8. Tulum, Mexikó
  9. Boa Vista, Zöld-foki-szigetek
  10. Cancun, Mexikó

10 európai város, amelyek megbetegíthetik az utazókat:

  1. Benidorm, Spanyolország
  2. London, Nagy-Britannia
  3. Napospart, Bulgária
  4. Párizs, Franciaország
  5. Tenerife, Spanyolország
  6. Menorca, Spanyolország
  7. Mallorca, Spanyolország
  8. Róma, Olaszország
  9. Zakynthos, Görögország
  10. Mykonos, Görögország

Bár Európában a csapvíz jellemzően mindenhol iható, azonban inkább nézzünk utána annak, hogy milyen minőségű ott a víz. Persze az öreg kontinensen félelem nélkül moshatunk fogat a csapnál, azért ezt egy, Európán kívüli országban se tegyük meg. A gyomrunk ugyanis nincsen hozzászokva az ottani vízben lévő baktréiumokhoz, így jobban járunk, ha elkerüljük. Azaz ne kérjünk jeget az italunkba, ha gyümölcslevet iszunk, ellenőrizzük, hogy nem csap vízzel higították-e, illetve érdemes a nem általunk, ásványvízzel mosott gyümölcsöt és zöldséget elkerülni. A szánkat is inkább ásványvízzel öblítsük ki fogmosás után.

De ne essünk át a ló túloldalára. Nem kell rettegni a nyaralás alatt, elkerülni minden ételt és italt. Csak legyünk óvatosak, és figyeljünk oda, hogy mivel mossuk meg az almát, mielőtt megesszük azt. Mert sajnos az is megnehezíti a nyaralást, nem iszunk eleget. Ezzel ugyanis pont, hogy székrekedésünk lesz, ami nem sokkal kellemesebb élmény, mint a hasmenés.

Mindezek mellett, ha elhagyjuk Európát érdemes jól felszerelt gyógyszerkészlettel utazni. Ez tartalmazzon lehetőleg lázcsillapítót, hasfogót és probiotikumot is. Valamint, ha a konzuli szolgálat oldalán fel van tüntetve malária gyógyszert is. Érdemes tetanusz és hepatitis A elleni védőoltást is kérnünk, természetesen a kötelező oltások mellett. Egyszóval menjünk inkább biztosra, ne a kórházi ágy legyen az utazásunk célja.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés