ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hadizsákmány segíti Putyin háborúját

Leopard 2 Fotó: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Kertész László
Leopard 2 Fotó: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Kertész László
Nagy lehet az öröm és a sürgés-forgás az oroszok harckocsigyártásban élen járó Uralvagonzavod üzemében. A katonai szakértők és a mérnökök ezekben az órákban is vallathatják értékes foglyukat.
Hirdetés
Ad image

Napokkal ezelőtt orosz fogságba esett egy, az ukrán hadsereg által használt, lényegében teljesen sértetlen Leopard 2A6-os harckocsi. Ez a típus pedig messze fejlettebb, mint az oroszok által már jól kiismert Leopard 2A4-es. A most elfogott harceszköz különlegessége, hogy ilyen változat nem terem minden bokorban, ugyanis nem exportra gyártott modell. Pontosan olyan, mint amelyeket a német hadsereg számára készítettek – tudósított a militarywatchmagazine.

A hírforrás által közzétett, titokban készült felvétel bizonyítja, hogy a Németország által Ukrajnának küldött modern tankok egyikét az Uralvagonzavod harckocsigyárba szállították. A harcjárművet minden bizonnyal részletesen tanulmányozzák az orosz szakemberek. Orosz sajtóértesülések szerint a szakértők elemzik a harckocsi alkatrészeit, páncélzatát, elektronikáját is. A cél hivatalosan az ellenséges eszköz gyenge pontjainak felderítése. Nagy valószínűséggel azonban előfordulhat, hogy a német tank korszerű megoldásait megkísérlik átültetni az orosz harckocsikba is, növelve azok ütőképességét.

Mint arról a híroldal beszámolt, különleges jelentősége van annak, hogy ez a tank nem exportváltozat. Korábban az oroszok már zsákmányoltak NATO tankokat az ukránoktól – például amerikai M1A1 Abramseket is -, de azok kivitelre készültek. Az Uralvagonzavodba szállított Leopoard jelentőségét az adja, hogy a német hadseregnek készült. Érzékeny, szupertitkos technológiák is lehetnek tehát benne, nem úgy, mint exportra küldött, „lebutított” társaiban.

A lap messzemenő következtetéseket von le az esetből. Megjegyzi, hogy a Leopard 2 típus a legelterjedtebb harckocsicsalád a NATO-ban, jelenleg tizenöt tagállam is üzemeltet ilyeneket. Ha az oroszok megszerzik féltve őrzött titkait, azzal komoly fejtörést okozhatnak. Növeli a kockázatokat, hogy az Oroszországgal szomszédos Finnország a közelmúltban kétszáz Leopardot rendelt. Közülük száz típus azonos azzal, mint amely az Uralvagonzavodba került. A kérdés, hogy vajon a tank kompozitanyagból készült páncélzatát, tűzvezető rendszerét, valamint alacsony fogyasztású, ám nagy teljesítményű motorját mennyiben tudják lemásolni az oroszok. Ezen túlmenően Németország számára különösen fájdalmas az esemény – megtörténhet, hogy ez az exportcikkük elveszíti jelentőségét, ha titkait leleplezik Oroszországban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés