ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hámori Luca megvív bokszoló ellenfelével, aki férfinak született

Fotó: MTI
Fotó: MTI
„Valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány” – vélte a bokszmérkőzése előtt Luca.
Hirdetés
Ad image

Hámori Luca nem fél a szombati bokszellenfelétől, Imane Heliffeltől, aki férfinak született. Csak le akarja győzni őt. Pedig Helifel előző ellenfele, az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a mérkőzést, mivel túl erősek voltak az ütések. Ugyanakkor az egész világ felhördült a hírre, hogy a kinézetében is inkább férfire hasonlító Heliffel a nők között bokszolhat a párizsi olimpián. Ami annak fényében különös, hogy az algériai ökölvívót, aki biológiailag férfi, tavaly kizárták a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteron-szintje. A Nemzetközi Olimpiai Biztosság azért engedte indulását, mert nem transznemű. Az útlevelében is nőként szerepel, vagyis szereplése nem ütközik a hivatalos szabályokkal.

Azonban a Magyar Ökölvívó-szakszövetség szerint vállalhatatlan és felháborító, hogy Hámori Luca egy férfi ellen álljon ki a ringben. Ezért levélben tiltakozik a NOB-nál.

„Ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. Ez most nem igazán érdekel – válaszolta a magyar bokszolónő a Nemzeti Sport kérdésére. – Így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül legyőznöm. Személyesen nem ismerem, edzésen sem bokszoltam vele, versenyeken nyilván már láttam… Nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem.”

Azonban Kovács Kokó István ezt másképp látja. Úgy véli, a nemi teszten megbukott bokszoló ellen nőként küzdeni igazságtalan és még veszélyes is.

„Sokkal fontosabb lenne, hogy az illetékes sportszervezetek, jelen esetben a NOB mindent megtegyen annak érdekében, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Oké, vannak fiús lányok, akiknek a kromoszómáik rendben vannak, velük nincs gond. De ahol a genetikai vizsgálat bizonyítja, hogy férfikromoszómát is hordoznak, ott nem szabadna kérdőjelnek lennie” – nyilatkozta a Sportalnak Kovács Koko István.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés