ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Itt jönnek a nagy háborúk  

Súlyos veszteségeket szenvedtek az ukránok Fotó: Pixabay
Súlyos veszteségeket szenvedtek az ukránok Fotó: Pixabay
Háború dúl Gázában és Ukrajnában. Miközben Izraelnek és Ukrajnának sürgős támogatásra van szüksége, más konfliktusok is azzal fenyegetnek, hogy megváltoztatják a világrendet.
Hirdetés
Ad image

A világ aggodalommal figyeli a Gázai övezetben és Ukrajnában zajló harcokat. De vannak más problémás pontok is a világban. A diktátorok a figyelem árnyékában kihasználhatják a helyzetet saját érdekeik erőszakos érvényesítésére. Azok az államok, amelyek normális esetben beavatkoznának, jelenleg teljesen Ukrajnára és a Közel-Keletre összpontosítanak – írja a Tagesspiegel. Egy geopolitikai váltás van kilátásban.

Azerbajdzsán és Örményország

A szeptemberi eszkaláció a Hegyi-Karabah örmény exklávéban csak egy nagyobb konfliktus kezdete lehet. A település területéről 120 ezer örményt űztek ki. Az etnikai tisztogatás okozta sokk azonban elmaradt. Most az azerbajdzsáni kormány már a következő régiót veheti célba: A nakhicseváni exklávét. A területre azonban csak Örményországon vagy Iránon keresztül, szárazföldön keresztül lehet eljutni. Azerbajdzsán nem fog ujjat húzni Iránnal, de Örményországot meggyengítették a közelmúlt konfliktusai, és jelenleg már nem védi Oroszország.

Egy katonai támadás azonban más országokat is bevonhatna a konfliktusba. Törökország Azerbajdzsánt támogatja, Irán pedig egyre inkább Örményország védelmére kel.

Oroszország és Grúzia

A Kaukázusban egy másik konfliktus is eszkalálódással fenyeget. A két grúziai tartomány, Abházia és Dél-Oszétia orosz megszállás alatt áll, és autonóm területnek számít. Ezeket az orosz hadsereg védi. Elképzelhető, hogy a Kreml vezetője, Vlagyimir Putyin legközelebb a grúziai régiókat annektálja.

Szerbia és Koszovó

Az ukrajnai háború kitörése óta Szerbia megerősítette csapatait a Koszovói Köztársasággal közös határán. Az EU közvetítési kísérletei Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök között kudarcot vallottak.

Konfliktusok a Száhel-övezetben

Az afrikai kontinensen is vannak robbanáspontok. A Maliban, Burkina Fasóban, Guineában, Nigerben és Gabonban történt katonai puccsok után a demokratikus kormányokat megbuktatták, és a rezsimek a Wagner-csoport befolyása alatt Moszkvához csatlakoztak. További puccsok következhetnek Nyugat-Afrikában, növelve Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyását.

Kína, Tajvan és Fülöp-szigetek

Hszi Csin-ping kínai elnök számára Tajvan Kína területének része. A szigetállam 180 kilométerre keletre fekszik Kínától, és függetlennek tartja magát. Tajvan újra és újra azzal vádolja Kínát, hogy megsérti a légterét, vagy katonai hajókkal túl közel jön a szigethez.

Tajvan az Egyesült Államoktól kap támogatást. De vajon mennyi kapacitása van az USA-nak további konfliktusokra? Kína a Dél-kínai-tengeren érvényesíteni akarja saját érdekeit. Ez a Fülöp-szigeteket is szorult helyzetbe hozza. Csak néhány nappal ezelőtt kínai hajók ütköztek össze a Fülöp-szigeteki parti őrséggel. Manila azzal vádolja Pekinget, hogy szándékosan támadta meg a parti őrséget.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés