ACNEWS

Kilátástalanság: kínai és ukrán méz teszi tönkre a gazdákat

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Soha nem volt még annyira rossz helyzetben a magyar mézágazat, mint idén. Több oka is van.
Hirdetés
Ad image

A tragédia okai igen összetettek: van, ami visszatérő, de van olya újdonság, ami csak tovább rontott a haldokló ágazat helyzetén.

Kiderült, hogy mivel az akácfák már rügypattanáskor többször is fagykárt szenvedtek, a sarjúvirág pedig nem ad nektárt, vagy csak nagyon keveset, így jóval kevesebb akácméz kerül a hordókba.

„Úgy tűnik, minden évben megismétlődik ez a méhészek számára tragédiával felérő időjárási anomália. Az ágazatot tehát évről-évre sújtja ez a bevétel csökkenését generálva, ezzel szemben pedig ott van az inputanyagok árának folyamatos növekedése. S akkor még nem beszéltünk az Európai Unió piacára beengedett ukrán mézről, ami annyira olcsón érkezik, hogy a mi összes tavalyi mézünk még hordókban van, a nagykereskedelmi értékesítés szinte teljesen leállt” – kezdte a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke, Somogyi Gyula.

„Ilyen év még nem volt, mint az idei, hogy majdnem teljesen megszűnt a belföldi mézfelvásárlás. Ha továbbra is jöhet az ukrán méz, szerintem nagyon sok méhész szögre akasztja a kaptárvasat, egyszerűen abbahagyja a termelést, mert hát ki az, aki veszteséget okoz saját magának? Eközben persze, dől az uniós piacokra a kínai áru is – méznek ezt nem nevezném, mert tényleg nem az – ami nemcsak olcsó, hanem hamisított is. Ugyanis a kínai „méz” valójában megfelelő paraméterekre beállított rizsszirup, amit európai mézzel kevernek már itt, a kontinensen” – mondta az agroinformnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés