ACNEWS

Kirúgják a videóbírót a stadionokból

Videóbíró / Fotó: Shutterstock
Videóbíró / Fotó: Shutterstock
A Premier League futballcsapatai szavazásra bocsájtják a VAR, azaz a videóbíró sorsát. Lehet, a következő bajnokságon már nem lehet használni.
Hirdetés
Ad image

Még 2016-ban lett jóváhagyva a videóbíró-rendszer bevezetése a futballban. A VAR (video assistant referee) célja, hogy minden vitás helyzetről vagy esetleges bírói tévedéstől mentessé váljon a játék. Azonban az elmúlt 5 évben nem aratott osztatlan sikert az eszköz. A Mandiner szerint a  Wolverhampton Wanderers kezdeményezésére a nyár elején arról fognak szavazni az angol labdarúgó Premier League klubjai, hogy eltöröljék-e a VAR-t már a következő szezontól. „A VAR 2019/20-as bevezetése jóhiszeműen született, a labdarúgás és a Premier League legjobb érdekeit szem előtt tartva. Ez azonban számos nem kívánt negatív következménnyel járt, amelyek rontják a szurkolók és a futball közötti kapcsolatot, és aláássák a Premier League márka értékét” – indokolták a döntésüket.

Az M4 Sport szerint a fő gond az, hogy megtöri a játék menetét a hosszas ellenőrzés, ráadásul a rendszer ellenére is számtalanszor hibás ítélet születik. A Wolverhampton által hivatalosan benyújtott határozatjavaslat a VAR eltörléséről a június 6-i közgyűlésen lesz napirenden. Bármilyen szabálymódosítás elfogadásához 2/3-os többség szükséges, vagyis a 20 Premier League-klubból 14-nek támogatnia kell a javaslatot. Sajtóhírek szerint a többség támogatja a videobíró eltörlését.Tehát könnyen lehet, hogy a nyár végén kezdődő bajnokságban már csak a játékvezetők fognak dönteni a pályán a kétes szituációknál, nem kapnak technikai segítséget.

Egyébként a videóbíró-rendszerrel kapcsolatban Magyarországon is hasonló kritikák fogalmazódnak meg. Elhíresült példa, amikor tavaly márciusban a Fradi három gólt is szerzett a Mezőkövesd ellen. A végeredmény mégis 1–1 lett, mert a videózás után két gólt is visszavontak. Ekkor Kubatobv Gábor, az FTC elnöke „Szemüveget a VAR-nak” felkiáltással jelezte a véleménye szerinti rossz döntést.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés