ACNEWS

2024. July 04.   |   Ulrik napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Elég volt: radioaktívvá teszik az orrszarvúakat

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az orvvadászok elleni védekezés céljából egy új projekt keretében radioaktívvá tették az orrszarvúak szarvait.
Hirdetés
Ad image

Június 24-én indult el a Rhisotope névre hallgató projekt, ami az orrszarvúak orvvadászok elleni védelmét tűzte ki célul. A kutatók 20 példány szarvát tették radioaktívvá, ami az állatokra teljesen ártalmatlan. Azonban ezzel teljesen alkalmatlanná teszi a szarvakat emberi fogyasztásra, ráadásul a kikötőkben és a reptereken is ki tudják mutatni a biztonsági eszközökön, ha valaki át akarná csempészni a határon.

Az orrszarvúakat rengetegen vadásszák le a szarvaikért. Az elmúlt évtizedekben számos alfajuk, például a keleti és déli fekete, valamint az északi fehér orrszarvú felkerült a kritikusan veszélyeztetett fajok listájára. Az, hogy ennyire kedveltek az orvvadászok körében ezek az állatok az ázsiai gyógyászatnak köszönhető leginkább, miután potencianövelőként árulják por formájában a feketepiacon. De rengetegen státusszimbólumként tekintenek rá. A kutatók abban reménykednek, hogy a szarvak radioaktívvá tétele jelentheti a fordulópontot az állatok megmentésében. 

A folyamat során a kutatók két apró microchipet helyeznek el az orrszarvúak szarvaiba, amelyek alacsony koncentrációs sugárzást bocsátanak ki az állat szöveteibe. Ez az alacsony koncentrációjú sugárzás nem veszélyes az állatra, azonban emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlanná teszi a szarvat. Másik előnye, hogy a reptereken és határellenőrzéseknél könnyedén kimutathatóvá válik a csempészárú. Akár por formájában is. Ezzel sokkal nehezebbé válik majd az értékesítése is, hiszen nagyobb kockázatot jelent a ki- és behozataluk – írja a Fanpage.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés