A Surrey Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoportja által készített legújabb jelentések szerint a globális felmelegedés növelheti a szalmonella terjedését. Jelenleg Európában ez az egyik leggyakoribb fertőzés, amely hasmenéssel és lázzal járó ételmérgezést okozhat. Magyarországon évente most 3-5 ezer a megbetegedések száma, heti 80-100 esetet regisztrálnak, és 10-12 fertőzés vezet halálhoz.
A tanulmány 14 különböző időjárási tényező hatását vizsgálta a baktériumra vonatkozóan – írja a Heute. A kutatás eredményei alapján a következő időjárási tényezők a legkedvezőbbek a baktérium terjedése szempontjából: 10 Celsius-fok fölötti hőmérséklet, magas páratartalom, 7-10 Celsius-fokos harmatponti hőmérséklet, valamint az egyre hosszabbá váló nappalok. Ezek összessége elősegíti a szalmonellás esetek számának növekedését, földrajzi helyzettől függetlenül is. Ezzel szemben a légnyomás, a szélsebesség, a hőmérsékletingadozások és a napsütéses órák száma kevésbé befolyásolták a jövőbeli szalmonellafertőzéseket.
Dr. Laura Gonzalez Villeta, a tanulmány szerzője kiemelte: „A kutatás rávilágít arra, hogy az időjárás kulcsszerepet játszik a szalmonella terjedésében.”
A klímaváltozás előrehaladtával a szalmonella fertőzések száma várhatóan nőni fog, ami új kihívások elé állítja az egészségügyi szakembereket és a döntéshozókat.