ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Lecsap a bíróság a dúsgazdag Kukakirálynőre

Bella Nilsson / Fotó: képernyőkép, Youtue
Bella Nilsson / Fotó: képernyőkép, Youtue
Megkezdődött Svédország legnagyobb környezeti bűnének tárgyalása. A központban a cég vezérigazgatója, Bella Nilsson áll, akit a "kukakirálynőként" ismernek.
Hirdetés
Ad image

Bella Nilsson Think Pink nevű hulladékkezelő cégét legalább 200 ezer tonna veszélyes hulladék lerakásával vádolják. Ez az ország történetének legnagyobb környezetvédelmi bűncselekményi ügye.

Az ügyészség azzal vádolta a vállalatot, hogy 21 svédországi helyszínen olyan módon rakott le és ásott el hulladékot, amely károsíthatja az emberi egészséget és a környezetet.

2018 és 2020 között, a cég fénykorában, a svéd fővárosban gyakori látvány volt az olcsó újrahasznosítást és hulladékgyűjtést kínáló Think Pink márkájú építőipari zsák. Nilsson elismeréseket is kapott vezérigazgatóként végzett munkájáért.

A vállalkozás 2020-ban összeomlott, amikor a tulajdonosokat letartóztatták. A céget azzal vádolták, hogy legalább 200 000 tonna hulladékot dobott ki Svédország-szerte. A rendőrségi nyomozók káros arzén-, dioxin-, cink-, ólom-, réz- és kőolajtermék-tartalmat találtak. Több hulladéklerakó is kigyulladt, az egyik tűz több hónapig tartott.

Linda Schoen főügyész szerint a nyomozás megmutatta, hogy a hétköznapi emberek mennyire szemet hunynak az ilyen bűncselekmények felett. „Nem gondolnak erre, amikor ilyen keveset fizetnek egy szolgáltatásért? Egyáltalán újra lehet-e hasznosítani azt, amit egy csomagolózsákba tesznek ennyi pénzért? Ez ugyanolyan, mintha szemet hunynánk afölött, hogy ki és hol varrja az olcsó ruháinkat” – mondta.

A vádirat 15 különböző település telephelyeire terjed ki, a fő gyanúsítottak több ezer tonna válogatatlan építési és bontási hulladék elszállításában vettek részt, amelyet aztán elástak, vagy műanyagba csomagolva töltőanyagként használtak.

Nilsson, aki nevét Fariba Vankorra változtatta, korábban azt nyilatkozta a svéd médiának, hogy a vállalat a törvényeknek megfelelően járt el, és azt állította, hogy üzleti riválisok összeesküvésének áldozata lett – írja a Swedenherald

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés