ACNEWS

Délben temetik Navalnijt – zavargásoktól retteg Moszkva VIDEO

Alekszej Navalnij Fotó: Képernyőkép / Youtube
Alekszej Navalnij Fotó: Képernyőkép / Youtube
A baljós "Sarki Farkas" börtönben elhunyt rezsimellenzéki Alekszej Navalnij temetésére pénteken kerül sor Moszkvában.
Hirdetés
Ad image

Mint támogatói a közösségi médiában bejelentették, a gyászszertartást közép-európai idő szerint 12 órától tartják a panelházas Marjino negyed egyik templomában, az ellenzéki személyiség korábban ezen a környéken lakott. Ezt követően a boriszovi temetőben helyezik örök nyugalomra. Közben a rendőrség kivonult, mert zavargásoktól tartanak.

Rengeteg fémkerítés szegélyezi azt a helyszínt, ahol a rendszer ellenfelét, aki három év kínzás után halt meg, végső nyugalomra helyezik. A járőröző rendőrök készenlétben állnak – nagy a félelem, hogy a helyzet elfajulhat. Minden lámpaoszlopot megfigyelő kamerák „díszítenek” – írja a RusNews.

A gyászszertartásra kiválasztott templomban plakátokat helyeztek el, amelyeken a hang- és videofelvételek tiltására hívják fel a figyelmet. Még a szentélykapun is lóg egy kamera. A temető körüli lámpákat speciális antennákkal szerelték fel, és kommunikációs zavaróként használhatják őket.

Közben Navalnij csapata arra panaszkodik, hogy egész Moszkvában nem találnak egyetlen halottaskocsit sem, amely a politikus holttestét a temetési szertartásra szállítaná.

„Először nem akartak temetési helyet biztosítani nekünk, hogy elbúcsúzhassunk Alekszejtől. Most pedig a temetkezési irodák azt mondják, nem tudnak halottaskocsit biztosítani” – panaszolja Navalnij csapata.

Megelőző intézkedésként az orosz iskolásokat arra készítik fel, hogy maradjanak távol a tüntetésektől. Az oktatási minisztérium által ellenőrzött portál még saját videót is közzétett. A mintegy háromperces videóban bemutatják, hogy a diákok akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak, ha részt vesznek egy nem engedélyezett tüntetésen. A diákokat azzal fenyegetik, hogy kirúgják őket az egyetemről, ha tüntetésen kapják őket – írja a 7×7.

A temetést eredetileg tegnapra, február 29-re tervezték, de ezt megakadályozták, vélhetően Putyin szövetségi közgyűlés előtt tartott beszéde miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés