ACNEWS

Még a prágai szállodák is jelentősen olcsóbbak, mint a budapestiek

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A régió összes fővárosánál drágábbak lettek Budapesten a szálláshelyek. Azonban minden jel arra utal, hogy külföldiek tömegei jönnek ide nyaralni.
Hirdetés
Ad image

Bár a belföldi vendégéjszakák száma 5 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, ám a külföldi foglalások ezt ellensúlyozzák a jelek szerint. A kiemelt nemzetközi események hatására 10 százalékkal növekedett 2023-hoz képest a turisták itt töltött vendégéjszakáinak száma. A Portoflio arról számolt be most, hogy a vendégek és az itt töltött esték száma is nőtt az elmúlt időszakban. Előbbi 5,5, míg utóbbi 1,5 százalékkal. Ez a Forma-1-nek, valamint az atlétikai világbajnokságnak is köszönhető volt.

Érdemes azonban azt is megnézni, hogy a Közép- és Kelet-Európai (KKE) régió fővárosaiban hogyan alakultak a foglalások. Varsónak mostanra sikerült elérnie a 2019-es foglalási szintet, míg Budapest a vizsgált 5 főváros közül középen végzett Prága után. A szállodák kihasználtsága 67,5 százalék volt 2023-ban.

Az árak közben az egekbe emelkedtek. A magyar fővárosban 2019 és 2023 között több mint 35 százalékkal emelkedett a szállodai szobák ára, a régió átlagos 20-25 százalékos emelkedéséhez képest. Ezzel Budapesten a szállodai szobák bruttó átlagára tavaly 122 euró, azaz 47 ezer forint volt, míg a többi országban ez a szám 90-100 euró (39-35 ezer forint) között alakult.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés