ACNEWS

Megdöbbentő felfedezés: néven szólítják egymást az elefántok

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Érdekes jelenségre lettek figyelmesek a kutatók. Az elefántok úgymond név szerint hívják egymást. Pontosan tudják, kinek szól a hívás.
Hirdetés
Ad image

Az elefántokat tanulmányozó tudósok az évek során egy érdekes jelenségre figyeltek fel. Néha, amikor egy elefánt hangot ad ki egy csoport másik elefántnak, az összes elefánt válaszol. Néha azonban, amikor ugyanez az elefánt hasonlónak tűnő hangot ad ki, csak egyetlen egyed válaszol. Lehet, hogy az elefántok egymást a névvel egyenértékűen szólítják meg? Egy új tanulmány, amely során a kenyai, vadonélő szavannai elefántokat figyeltek meg, alátámasztja ezt az elképzelést.

A kutatók az Amboseli Nemzeti Parkban és a Samburu Nemzeti Rezervátumban több mint 100 elefánt által kiadott hangokat elemezték. Egy gépi tanulási modell segítségével a kutatók azonosítottak ezekben a hangokban egy névszerű összetevőnek tűnő elemet, amely egy adott elefántot azonosított a címzettként. A kutatók ezután 17 elefántnak játszottak le hangfelvételt, hogy teszteljék, hogyan reagálnak egy látszólag nekik címzett hívásra, illetve egy más elefántnak szóló hangra.

Elmondható, hogy az állatok átlagosan erősebben reagáltak a látszólag nekik címzett üzenetekre. Lelkesebben viselkedtek, a hangforrás irányába indultak, valamint több hangot is adtak ki, mint amikor másnak szólt az üzenet. „Az eredmények arra utalnak, hogy az elefántok egyfajta névszerűséggel szólítják meg egymást.” – mondta Mickey Pardo, a Cornell Egyetem viselkedésökológusa, a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány vezető szerzője.

Elképesztő intelligenciára vall az eredmény

„Minden bizonnyal ahhoz, hogy az elefántok így szólítsák meg egymást, meg kell tanulniuk, hogy bizonyos hangokat bizonyos egyedekhez társítsanak. Majd ezeket a hangokat arra kell használniuk, hogy felhívják magukra az adott egyed figyelmét, ami kifinomult tanulási képességet és a társas kapcsolatok megértését igényli.” – mondta Pardo. „Az a tény, hogy az elefántok egyedként szólítják meg egymást, rávilágít a társas kötelékek – és különösen a sokféle társas kötelék fenntartásának – fontosságára ezen állatok számára.” – tette hozzá Pardo.

Az elefántok, a Föld legnagyobb szárazföldi állatai, rendkívül intelligensek, köztudottan kiváló memóriával és problémamegoldó képességgel, valamint rendkívüli kommunikációval rendelkeznek. Korábbi kutatások kimutatták, hogy bonyolult viselkedést – vizuális, akusztikus és tapintási gesztusokat – alkalmaznak egymás üdvözlésekor.

Miért szólít egy elefánt egy másik elefántot „névvel”?

„Nem tudjuk pontosan az okot, de az elemzésünkből kiderül, hogy általában a kapcsolatfelvétel során fordul elő, amikor egy elefánt egy másik egyedet szólít meg. Gyakran névvel.” – mondta George Wittemyer, a Colorado Állami Egyetem természetvédelmi biológusa és a tanulmány társszerzője.

Sűrűn előfordult az anyáknak a borjaikhoz intézett dörmögéseik között is. Sokszor azért, hogy megnyugtassák vagy ellenőrizzék őket. Azt hittük, hogy üdvözlési szertartásokban is megtaláljuk, de az ilyen típusú hanglejtésekben ritkábban fordult elő ilyen esetekben.” – tette hozzá Wittemyer.

Az egyedspecifikus hangjelölések, azaz nevek használata ritka, de nem példa nélküli az állatvilágban. A delfinekről és a papagájokról is kiderült, hogy hasonlóan cselekednek. Azonban az ő esetükben, amikor ezt teszik, akkor csak utánozzák a másik állat által adott hangokat. Az elefántoknál a hangjelölések nem egyszerűen a címzett által adott hangokat mímelése – számolt be a Reuters.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés