ACNEWS

Meghökkentő, miért tevékre cserélik le a teheneket

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A tevék, mint haszonállatok, sokkal jobbat tesznek a bolygónak, mint a tehenek. Egyszerűen azért, mert nem szellentenek annyit.
Hirdetés
Ad image

Az Oxfordi Egyetem szakértői szerint a tevék ideális haszonállatok a klímaváltozás idején, mivel kevesebb metánt termelnek, mint a tehenek, juhok és más állatok. A tehenek ugyanis a bolygót felmelegítő üvegházhatású gáz, a metán termelését szellentéssel és böfögéssel érik el.

„A teve lehet a következő tehén. A tevék úgy fejlődtek ki, hogy megbirkózzanak a nagyon forró nappalokkal és a fagyos sivatagi éjszakákkal. Napokig képesek kevés vízzel vagy növényzettel elélni, és kevesebb metánt termelnek, mint a tehenek, juhok és más kérődzők. Ezek a tulajdonságok a tevéket egyedülállóan ellenállóvá teszik az éghajlatváltozással szemben, és kulcsszerepet játszhatnak az élelmiszertermelésnek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásában, különösen a sivatagokban és más száraz területeken” – mondták a kutatók.

A tudósok szerint a tevetej iránti kereslet mostanában ugrásszerűen megnőtt, mivel magas a C-vitamin- és alacsony a zsírtartalma. A kutatók elmondták, a tevetej ipari méretű előállítására megafarmokat létesítenek a Közel-Keleten, valamint az Egyesült Államok egyes részein.

Az Egyesült Arab Emírségekben (UAE) és Szaúd-Arábiában már hatalmas tejgazdaságokat hoztak létre több ezer tevével.  A nomád tevepásztorok azonban kritikusan szemlélik a megatejüzemek irányába történő elmozdulást, ahol a tejet ipari méretekben állítják elő.  Az iparszerű tevetartás „fosszilis tüzelőanyagoktól, vegyi anyagoktól és importált takarmánytól függ”, így az sem tesz jót az éghajlatnak – írja a DailyStar.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés