ACNEWS

2024. July 04.   |   Ulrik napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Miért tudunk köpni?

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Mindig van nyál a szánkban, azonban hol több, hol kevesebb. De vajon mire is jó a nyálunk? Van haszna a köpőversenyen túl?
Hirdetés
Ad image

Valószínűleg neked is feltűnt már, hogy „megnedvesedik” a szád, amikor meglátsz valami finomat, vagy megérzed az étel hívogató illatát. Legyen szó csokitortáról vagy pizzáról, ha megkívánod, beindul a nyáltermelésünk. Lehet, a köpőverseny se idegen számodra. De ha ebből ki is maradtál, akkor is találkozhattál már a buszmegállókban köpködő emberekkel, akiknek a látványától is kirázza az embert a hideg. Na de mire is jó a nyálunk? Tette föl a kérdést a Krone.

A nyál – nem meglepő módon – a szájban lévő nyálmirigyekben termelődik. Naponta körülbelül 1,5 liternyit termel belőle a szervezetünk. Ami egészen sok, ha arra gondolsz, hogy ezzel naponta meg tudsz tölteni egy egész vizespalackot. Ahhoz pedig, hogy ne száradjon ki a szád folyamatosan inni kell, hiszen ez a 1,5 liter nem a semmiből érkezik. A nyál pedig nem meglepő módon nagyon is hasonlít a vízhez, azonban nemcsak abból áll. Ásványi sókat, emésztést segítő anyagokat és olyan részecskéket is tartalmaz, amelyek segítenek elpusztítani a kórokozókat. Azonban nemcsak az emésztés első lépcsőfoka a nyál, hiszen a fokszuvasodást is segít megakadályozni. Az élelmiszerekben található cukrok és savak ugyanis megtámadják a fogzománcodat, ami lukas fogakhoz vezet.

A nyál azonban többségét ártalmatlanítja ezeknek, ráadásul ásványi anyagokat is felszabadír, így segít helyreállítani az étkezések után a fogzománcodat. És az ételmaradékokat is segít eltüntetni a fogaink közül. Nem utolsó sorban segít a beszédben és az ízlelésben is és remek síkosítóként is működik. Na nem úgy, hanem segíti a nyelést azzal, hogy lágyítja az elfogyasztott ételt. Így könnyebben csúszik le a nyelőcsöveden egyenesen a gyomrodba a száraz keksz is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés