ACNEWS

Nehéz kiszúrni, ha egy nő pszichopata

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Nehéz kideríteni, ha egy nő pszichopata. Kevesebb dolog utal rá, mint a férfiak esetében. Azonban van egy egyértelmű jele.
Hirdetés
Ad image

Egy új kutatás mutatott rá arra, hogy a hölgyek esetében egyértelmű nyoma van annak, aminek a segítségével meg tudjuk különböztetni a kellemetlen személyeket a komoly pszichopatáktól. Azt kell megfigyelni, hogy mozgatják-e a fejüket, amikor beszélnek.

Mozgásból jöttek rá a pszichés problémára

„A fejdinamika a nonverbális kommunikáció egy fontos, de kevésbé ismert formáját jelenti. Segítséget nyújthat a pszichológia egyes területein, köztük a pszichopaták felismerésében is – idézte a NewYork Post az Új-Mexikói Egyetem tanulmányának vezető szerzőjét. A kutatócsoport egy automatizált algoritmus segítségével állapította meg, hogy azok a nők, akik beszélgetés közben tökéletesen mozdulatlanul vagy „minimális mozgással” tartják a fejüket, magas pszichopátiás hajlamokkal rendelkeznek. „Egy automatizált technikát alkalmaztunk arra, hogy felismerjük, kivonjuk és elemezzük a fej helyzetét és dinamikáját a pszichopátiás vonásokkal összefüggésben egy bebörtönzött nőkből álló mintában” – magyarázták a tudósok.

A kutatás háttere

Az elemzők 213 női elítélt nonverbális tendenciáit értékelték. A résztvevők életkora 21 és 57 év között volt, és egy közepes és egy maximális biztonságú büntetés-végrehajtási intézetben voltak fogva tartva az Egyesült Államokban. A kutatók a „pszichopátiás vonásokat” olyan interperszonális diszfunkciók kombinációjaként definiálták, mint a manipuláció, a kóros hazudozás, a szívtelenség, a megbánás hiánya, az impulzivitás, a felelőtlenség és a bűnügyi sokoldalúság. A tudósok videóra vették a fogvatartottakkal való beszélgetéseket, majd az algoritmus segítségével képkockáról képkockára elemezték azokat. A fejpozíciókat ezután minden egyes felvételen a három azonosított mozgásfelosztás egyikébe sorolták: minimális, mérsékelt és extrém mozgás. Minél kevesebb a mozgás, annál pszichopatikusabb.

A 20 tételből álló ellenőrző lista egytől 40-ig mérte a résztvevők antiszociális hajlamát – minél alacsonyabb a pontszám, annál jobb. A 30-as vagy annál magasabb pontszámot elérő emberek pszichopatának számítanak. A hátborzongató eredmények egybevágnak a bebörtönzött férfiakkal végzett korábbi vizsgálatokkal, amelyek szerint azok, akik megrögzöttek, gyakran pszichopaták is.

Meglepő módon azonban a pszichopata hölgyek gyakoribbak, mint azt a legtöbben gondolnák.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés