ACNEWS

Netanjahu sokkolja a világot: megint feltámadt

Netanjahu / Fotó: Shutterstock
Netanjahu / Fotó: Shutterstock
Netanjahu az Izrael ellenségeivel szembeni agresszív katonai stratégiája növelte népszerűségét, de ennek ára a közel-keleti világégés veszélye.
Hirdetés
Ad image

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök sokáig büszkén viselte a „Mr. Biztonság” becenevet. Izrael élén töltött ideje alatt az ország többnyire békében élt. De aztán eljött 2023. október 7-e, a zsidóság legsötétebb napja a holokauszt óta. A Hamász palesztin terrorszervezet tagjai mintegy 1200 izraelit öltek meg és több mint 250 embert ejtettek túszul a Gázai övezetben. Sokan ezt a mészárlást Netanjahu kudarcának tekintették.

És mégis, egy évvel később még mindig ő Izrael vezetője. A felmérések szerint pártjának még a 38 százalékos támogatottságot is sikerült visszaszereznie az izraeli lakosság körében.

Hogyan birkózott meg Netanjahu politikailag az elmúlt 365 nappal?

Politikailag megsemmisült

Az Izrael és a szomszédos arab államok közötti konfliktus régóta Netanjahu politikai karrierjének középpontjában áll. Az 1949-ben, alig egy évvel Izrael állam megalapítása után született Netanjahu példátlan és rendkívül ellentmondásos karriert tudhat maga mögött. Jelenleg harmadszor tölti be Izrael miniszterelnöki tisztségét. Már tucatnyi alkalommal nyilvánították politikailag halottnak.

Netanjahunak már 2023. október 7. előtt vége volt. Minél tovább volt hatalmon, annál több problémával kellett megküzdenie. Ezek közé tartoztak a korrupciós vádak, amelyek 2019-ben merültek fel. E vádak fényében támogatta azt a tervet, hogy korlátozzák a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét, és adják vissza a hatalmat a kormánynak. Ez 2023-ban országszerte hatalmas tüntetéseket váltott ki. Netanjahu népszerűségi mutatói zuhantak. A kegyvesztett miniszterelnök azonban soha nem tervezte a lemondását.

A 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadás mindent megváltoztatott.

A belpolitikai viták háttérbe szorultak. Netanjahu parancsára az Izraeli Védelmi Erők (IDF) légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet ellen, amelyet nagyszabású szárazföldi offenzíva követett. Az azonnali válaszlépése ellenére, amely pusztító volt a gázai civil lakosság számára, Netanjahu nem tudta lerázni magáról a kudarc képét. Ehhez jött még hozzá a Gázai övezetben lévő izraeli túszok lomha kiszabadítása. Úgy tűnt, hogy Netanjahu számára ez másodlagos fontosságú – Izrael ellenségeinek likvidálása volt az első.

A nyers erő a siker kulcsa

Most, egy évvel később már egyértelmű, hogy ezt a célt töretlen elszántsággal követi, akár a közel-keleti tűzvész kockázatával is: július végén az IDF először végzett a Hamász vezetőjével, Iszmail Haníjával Iránban. Szeptember 17-én és 18-án Libanon-szerte több ezer, a Hezbollah tagjaihoz tartozó csipogót és walkie-talkie rádiót robbantottak fel. A gyanú szerint a titkosszolgálat, a Moszad állt emögött – Izrael hivatalosan soha nem vállalta a felelősséget -, majd az IDF támadást intézett a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah ellen, akit szeptember végén öltek meg Bejrútban. Október 5-én az ő kijelölt utódját, Szafi al-Dint is megölték – bár ezt hivatalosan nem erősítették meg. A vezetői és harcosai elleni sikeres támadások megalázták és meggyengítették a Hezbollahot – és Iránt közvetlen reakcióra késztették. A mullah rezsim a Hezbollah legfontosabb támogatója Libanonban és Izrael katonailag jól felszerelt főellensége – írja a blick.ch.

A két hatalom közötti nagy háború megelőzése érdekében Izrael szövetségesei eddig sikertelenül igyekeztek de-eszkalálni a helyzetet. Joe Biden amerikai elnök többször beszélt telefonon az izraeli miniszterelnökkel, az európai partnerek ugyanezt tették – de Netanjahu továbbra sem tántorodott el.

Hirtelen újra népszerű

Még ha az elmúlt két hét győzelmei nem is jelentik a miniszterelnök által ígért „teljes győzelmet”, akkor is talán történelmi méretű katonai és hírszerzési eredményt jelentenek. Netanjahu úgy állítja be magát, mint a katonai sikerek építésze. „Arra a következtetésre jutottam, hogy az IDF nem tett eleget. Ezért adtam ki az utasítást” – mondta például Naszrallah halálával kapcsolatban.

És ez Netanjahunak lendületet ad. A közvélemény-kutatásokban Likud pártja most először áll újra az első helyen a pártok között. Izrael 2026 novemberében választ új parlamentet. Netanjahu pedig újra indulni kíván, és továbbra is Izrael miniszterelnöke akar maradni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés