ACNEWS

Rasszista-madarak kapnak új nevet Amerikában

Anna-kolibri. Fotó: Pixabay
Anna-kolibri. Fotó: Pixabay
A madarak persze semmiről sem tehetnek. Az Amerikai Madártani Társaság megváltoztatja azon madarak neveit, amelyeket sértőnek, kirekesztőnek találnak.
Hirdetés
Ad image

Az Amerikai Madártani Társaság (AOS) több száz fajnak új nevet ad. A társaság azt mondja, hogy megbeszéléseket folytatott a madarászok közösségével, és először arra a 70-80 faj átnevezésére összpontosít majd az Egyesült Államokban és Kanadában, amelyeket emberekről neveztek el – vagy amelyek nevét sértőnek vagy kirekesztőnek tartják.

Ez azt jelenti, hogy az Anna-kolibri, amelyet egy francia hercegnőről neveztek el, és a Lewis-fakopáncs, amelyet Meriwether Lewis hódító felfedezőről neveztek el, megváltozik. (Hogy madárkedvelő Annának, a császári udvarhölgynek mi a bűne, az rejtelmes – a szerk.) A társaság külön felhívta a figyelmet az olyan madárnevek visszavonására, amelyek neve történelmi igazságtalanságokhoz kötődik – mint például a Townsend-féle pacsirta esetében, amelyet John Kirk Townsendről neveztek el, aki az 1800-as években indián sírokból ásott ki koponyáka – írja a Guardian.

Nem ez az első átnevezési kísérlet; 2020-ban a társaság egy olyan madár nevét változtatta meg, amely egykor a konföderációs hadsereg egyik tábornokára, John P. McCownra utalt. Vastagcsőrű hosszúszárnyú madár lett belőle…

„A névben hatalom rejlik, és egyes angol madárnevek olyan múltbeli asszociációkat hordoznak, amelyek ma is kirekesztőek és károsak. Sokkal befogadóbb és elkötelezettebb tudományos folyamatra van szükségünk, amely a figyelmet magukra a madarak egyedi jellemzőire és szépségére összpontosítja” – mondta Colleen Handel, az AOS elnöke egy nyilatkozatban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés