ACNEWS

Rejtély, miért elsősök ismétlik legtöbben az évet, ha nincs is bukás

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Majdnem 4100 általános iskolás kezdte meg másodszorra az első osztályt. Holott megbukni se tudnak a diákok ekkor még.
Hirdetés
Ad image

Körülbelül 4100 általános iskolás járja jelenleg másodjára az első osztályt, amivel a 2023/2024-es tanévben megint az első évfolyamosok között a legmagasabb az évismétlők aránya. A Népszava a KSH adataira hivatkozva arról számolt be, hogy az elsősök 4,2 százaléka évfolyamismétlő az idén. Azaz a 97 333 elsősből 4088-an másodjára járják az évfolyamot. Ez a szám a tavalyihoz képest némileg csökkent, ekkor 4906-an voltak évismétlők, az idei szám továbbra is a legmagasabb az 1-8. osztályosok körében. A többi évfolyamon 0,7 és 2,1 százalék között van az évismétlők aránya. Hasonló volt a helyzet a 2021/2022-es tanévben is, amikor az évismétlők aránya 4,6 százalék volt az elsősök között.

Az első osztályosok esetében nem lehet bukásról beszélni, jogilag ugyanis erre nincs lehetőség. A köznevelési törvény azonban kimondja, hogy egy tanuló csak akkor léphet magasabb évfolyamba, ha az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Ez alól az elsősök sem kivételek. Ugyanakkor a lap szerint gyakoribb ilyen esetekben, hogy a tanár és a diák közösen dönt az évismétlésről. A törvény lehetőséget nyújt arra, hogy az iskola igazgatója egy alkalommal szülői kérésre engedélyezze az első osztály megismétlését, akkor is, ha a gyermek teljesítette a követelményeket. A leggyakoribb ok a „bukásra” azonban az, hogy az iskolába lépés előtt nem mérték fel jól a gyermek iskolaérettségét. Ezáltal nagyobb eséllyel alakulhatnak ki tanulási, beilleszkedési, illetve magatartási problémák.

Korábban egyébként az óvodapedagógus és a szülők döntöttek arról, hogy a tankötelezettséget elérő hatéves gyermeke érett-e az iskola megkezdésére, vagy jobbat tenne, ha még egy évet az óvodában maradna. A szabályokon azonban 2020-ban szigorítottak, azóta a szülőnek ezt külön kell kérvényeznie az Oktatási Hivatalban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés