ACNEWS

SMS-ben kötelezték az irániakat Raisi temetésére – VIDEÓ

Ebrahim Raisi / Fotó: Shutterstock
Ebrahim Raisi / Fotó: Shutterstock
A helikopterbaleset után az irániak a temetésen rótták le kegyeletüket Ebrahim Raisi elnök és a hét másik halott előtt.
Hirdetés
Ad image

Iránban több tízezer ember gyűlt össze szerda reggel a főváros, Teherán központjában, hogy részt vegyen a helikopterbalesetben elhunyt Ebrahim Raisi elnök gyászszertartásán. A tömeg a Teheráni Egyetem körül gyűlt össze, ahol az iráni szellemi vezető, Ali Khamenei ajatollah imát mondott Raisi és szintén elhunyt társai koporsójánál.

A tömegben sokan Raisi portréját tartották a kezükben, vagy iráni zászlókat lengettek. A szerdai napot a gyászszertartások miatt szabadnapnak nyilvánították. A teheráni lakosok mobiltelefonjukon üzeneteket kaptak, amelyekben arra szólították fel őket, hogy vegyenek részt a „mártír” Raisi gyászszertartásán.

Néhány ország, például Oroszország, Törökország és Irak képviselőket küldött Teheránba. A gyászmenetben részt vett a Hamász vezetője, Iszmail Hanija és a libanoni síita Hezbollah milícia második számú vezetője, Naim Kassem is – írja a welt.de.

Hanija a tömegbe kiáltott: „Biztosak vagyunk benne, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság továbbra is támogatni fogja a palesztin népet”. Beszédét „Halál Izraelre” kiáltások kísérték.

Az állami vezetés ötnapos nemzeti gyászt hirdetett. A hivatalos gyászszertartások kedden kezdődtek, kezdetben Tabrizban. Ott több százezer ember követte azt a teherautót, amelyen a baleset áldozatainak koporsóit helyezték el. A tabriz-i gyászmenet után Raisi holttestét kedden a síita zarándokhelyre, Ghomba repítették, ahonnan gyászmenet haladt Fatima Masuma kegyhelyére.

A teheráni egyetemen tartott szertartás után a koporsókat szerdán a központi Enghelab térre, majd az Aszadi térre viszik.

Több mint 40 magas rangú, államfői, külügyminiszteri és parlamenti vezetői szintű külföldi delegáció vett részt a szerda délutáni teheráni megemlékezésen. Ezt a Fars félhivatalos iráni hírügynökség közölte. Csütörtökön az elnök holttestét szülővárosában, az északkelet-iráni Mashkhadban temetik el.

Az ultrakonzervatív Raisi 2021 óta volt Irán elnöke. Hivatali ideje alatt az ország tömeges tüntetéseket élt át. Ezeket a fiatal kurd nő, Mahsza Amini 2022 szeptemberében bekövetkezett halála, az amerikai szankciók által súlyosbított gazdasági válság, valamint a kikiáltott ősellenséggel Izraellel való veszélyes összecsapás váltott ki.

Ahogy arról az AcNews is beszámolt, Raisi vasárnap rossz időjárás miatt zuhant le egy helikopterrel az északnyugat-iráni hegyvidéki terep felett, útban Tabrizba. A repülőgép nyolc utasa között volt Hoszein Amir-Abdollahian külügyminiszter, Raisi biztonsági csapatának vezetője és egy imám. Halálukat az iráni állami televízió hétfőn erősítette meg, több órás keresés és bizonytalanság után.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés