ACNEWS

Találós kérdés: ötből hány fiatal sportol rendszeresen?

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A fiatalok 72 százaléka szerint fontos a rendszeres testmozgás. Ehhez képest nagyon kevesen járnak tényleg rendszeresen sportolni.
Hirdetés
Ad image

A kutatásban ötezer, 12 és 24 év közötti fiatal, valamint kétezer, 12-18 éves életkorú fiatal szülője vett részt tíz országban (Ausztrália, Brazília, Franciaország, Németország, Indonézia, Olaszország, Nigéria, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Államok) – áll az Allianz hétfői közleményében. A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, mennyit sportol a Z generáció. Mi motiválja és mi akadályozza őket a mindennapos testmozgásban.

A megállapítások szerint csak minden ötödik fiatal sportol – de aki igen, elégedettebb és magabiztosabb. Elvben, de csak elvben bíztatónak nevezhetők a Z generáció fizikai aktivitással kapcsolatos attitűdjei. 72 százalékuk tartja fontosnak az aktív sportolást. A válaszadók több mint fele (55 %) pedig még iskolába is szívesebben megy azokon a napokon, amikor van ott lehetősége testmozgásra. Mi több, elégedettebb a tanulmányi eredményeivel, és úgy érzi, jobban tud koncentrálni (46%) a testmozgás után.

Ugyanakkor a sport és a testmozgás iránti elkötelezettség szintje továbbra sem biztató. Ötből csupán egy átlagos fiatal (kevesebb mint 20%) sportol hetente legalább öt órát vagy annál többet. Amikor arról kérdezték őket, hogy milyen akadályok vagy aggályok gátolják őket a sportolásban, a fiatalok elsősorban a tanulást említették (67%). Az eredményekből az is kiderül, hogy nem akarnak ismeretlen emberekkel sportolni (53%), ahogy egyedül sem (50%). Minden második válaszadó (49%) pedig mások róla alkotott értékítélete miatt aggódik, esetleg amiatt, hogy nincs elég jó fizikai állapotban (49%).

Az elégtelen fizikai aktivitásról a globális kihívások is tehetnek. A fiatalok több mint egyharmada (37%) a megélhetési válság miatt sportol kevesebbet. Minden harmadiknak pedig (30%) az éghajlatváltozás okozta szélsőségesen meleg, csapadékos vagy vízhiányos időjárás korlátozza a lehetőségeit a testmozgásra. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a megkérdezettek harmada (31%) saját bevallása szerint a Covid-19 következtében mozog kevesebbet. 13 százalékuk pedig még mindig jelentős szorongást és aggodalmat érez a járvány terjedésével kapcsolatban.

A kutatás lényeges megállapítása, hogy a szülők többsége (több mint 90 százaléka) elismeri a sportolás egészségre és jólétre gyakorolt előnyeit.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés