ACNEWS

Újra sorban állhatunk majd a banánért

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A klímaváltozás nyomán az egyik legkeresettebb gyümölccsé válhat a banán a közeljövőben. Ez pedig az árának a drasztikus emelkedésével járhat.
Hirdetés
Ad image

Pascal Liu, a World Banana Forum vezető közgazdásza szerint az éghajlati hatások „óriási fenyegetést” jelentenek az ellátásra, és fokozzák a gyorsan terjedő betegségek hatásait. A fórum ma Rómában ülésezik, hogy megvitassák a kihívásokat, amik előttünk állnak. A banánhiány pedig már elkezdett begyűrűzni több európai országba is. Így várható, hogy hazánkban is kialakulhat ez a probléma a közeljövőben.

Készlethiányok keletkezhetnek

A banán ugyanis a világon a legtöbbet exportált déligyümölcs. A napokban pedig, ahogy fent is írtuk, hiánycikké vált több üzletben is. Ennek oka a kiskereskedők szerint a tengeri viharok miatt alakult ki, ami késleltette a szállítást. Dan Bebber, az Exeteri Egyetem professzora szerint, aki a banán fenntarthatóvá tételét vizsgálja, ezt a legtöbb fogyasztó észre sem vette volna. „Az érési központok felgyorsíthatják vagy lelassíthatják a banán érésének ütemét, amikor megérkeznek, ami segít enyhíteni az ilyen típusú ingadozásokat.” – indokolta a BBC-nek az állítását. Ám míg a banánkészletek képesek megbirkózni a rövid távú időjárási eseményekkel, a szakértőket más aggasztja. A globális felmelegedés és az ennek nyomán terjedő betegségek nagyobb fenyegetést jelentenek.

Betegségek pusztítják a termést

„Úgy gondolom, hogy az éghajlatváltozás valóban óriási veszélyt jelent a banánágazatra” – mondta Liu, a World Banana Forum tagja. A termelést befolyásoló zord időjárás mellett a banán érzékeny a hőmérséklet-emelkedésre, ami egyes helyeken elpusztíthatja a termést. A legnagyobb közvetlen veszély talán az, hogy az emelkedő hőmérséklet elősegíti a betegségek terjedését. Ezen belül is a legnagyobb kárt egy gombás fertőzés, a Fusarium Wilt okozhat. Ez Ausztráliából és Ázsiából terjedt el Afrikába, majd Dél-Amerikába. Ha egy ültetvény megfertőződik, akkor az összes banánfát elpusztítja az élősködő. Ráadásul szinte lehetetlen megszabadulni tőle.

 „Tudjuk, hogy ennek a Fusarium Wilt-nek a spórái rendkívül ellenállóak, árvízzel, erős széllel is terjedhetnek. Tehát az ilyen típusú jelenségek sokkal gyorsabban terjesztik a betegséget, mintha normálisabb időjárási minták lennének” – mondta Liu. Erre jön rá a műtrágyák, az energia és a szállítás költségeinek emelkedése, valamint a munkaerőhiány.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés