ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zelenszkij tombol a véres ölelés miatt

Outyin és Modi láthatóan nagyon szeretik egymást / Fotó: Shutterstock (archív)
Outyin és Modi láthatóan nagyon szeretik egymást / Fotó: Shutterstock (archív)
Az ukrán elnök "hatalmas csalódásként és a béke erőfeszítéseire mért megsemmisítő csapásként" bírálta indiai kollégája moszkvai látogatását.
Hirdetés
Ad image

Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfőn találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő rezidenciáján. Mindeközben a 900 kilométerre lévő ukrán városokra orosz rakéták záporoztak a reggeli csúcsforgalomban elkövetett támadásban, amelyben legalább 38 ember meghalt és 190 másik megsebesült.

Modi kétnapos útja az első oroszországi látogatása azóta, hogy Putyin közel két és fél éve hadban áll Ukrajnával. ezelőtt megkezdte teljes körű ukrajnai invázióját.

„Óriási csalódás és megsemmisítő csapás a béke erőfeszítéseire, hogy a világ legnagyobb demokráciájának vezetője egy ilyen napon Moszkvában megöleli a világ legvéresebb bűnözőjét” – írta Zelenszkij hétfőn az X-en közzétett bejegyzésében, utalva az orosz támadásokra.

Modi kedden Moszkvában az indiai diaszpórához intézett beszédében nem tért ki a támadásokra, de méltatta a két ország közötti kapcsolatokat. Modi bejelentette továbbá, hogy két új konzulátust nyit az oroszországi Jekatyerinburgban és Kazanyban, hogy megkönnyítse az utazást és az üzletet.

„Nem számít, hogy Oroszországban mínuszban van-e a hőmérséklet, az orosz-indiai barátság mindig is pluszban volt” – mondta. „Ez a kapcsolat a kölcsönös bizalom és a kölcsönös tisztelet alapjaira épül”.

Modi megköszönte Putyinnak, hogy külvárosi rezidenciáján fogadta őt, és az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: „Alig várom a holnapi megbeszéléseinket is, amelyek bizonyára sokat fognak segíteni az India és Oroszország közötti baráti kötelékek további megszilárdításában”.

Putyin kedden a Kremlben hivatalos megbeszéléseket folytat Modival. Az utazás annak jele, hogy Újdelhi és Moszkva továbbra is közel áll egymáshoz.

Indiának régóta tartó kapcsolatai vannak Moszkvával, és katonai felszerelései tekintetében továbbra is nagymértékben függ a Kremltől. India növelte a kedvezményes árú orosz nyersolaj vásárlását, ami Putyin országának jelentős pénzügyi mentőövet jelent, mivel a Nyugattól való elszigetelődéssel néz szembe – írja a CNN.

Miközben India az ukrajnai ellenségeskedések beszüntetésére és a béke helyreállítására szólított fel, az ENSZ-ben tartózkodott az Ukrajnáról szóló valamennyi határozati javaslattól, és nem ítélte el Oroszország invázióját.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés