A jégkása és a színes ízesített szirup keveréke gyakran tartalmaz édesítőszerként és fagyállószerként glicerint. A glicerinmérgezés sokkot, alacsony vércukorszintet és eszméletvesztést okozhat.
Armin Valet, a hamburgi fogyasztói tanácsadó központ élelmiszer-szakértője figyelmeztetett: „A német hatóságoknak a lehető leggyorsabban ki kell vizsgálniuk, hogy ezek az italok biztonságosak-e a kisgyermekek számára. Ha nem, akkor további intézkedésig fel kell függeszteni az értékesítést”.
Az „Archives of Disease in Childhood” című folyóiratban nemrég megjelent jelentés megerősíti a gyanút, és az Egyesült Királyságban és Írországban az esetek számának növekedését mutatja. A kutatók szerint különösen a nyolc év alatti gyerekeknek kerülniük kellene ezeket a színes frissítőket.
A brit tanulmányhoz 21 olyan két és hét év közötti gyermek orvosi kartonját tekintették át, akiknek sürgősségi ellátásra volt szükségük a jégkása fogyasztása után. Az esetek többsége 2018 és 2024 között történt – írja a Bild.
A gyerekek közül sokan egy órán belül akut betegségtüneteket mutattak. A legtöbben elvesztették az eszméletüket, a túlsavasodás és a hipoglikémia jeleit mutatták. Négy gyermeknél agyi vizsgálatra volt szükség, egy pedig rohamot kapott. A kutatók szerint szerencsére minden gyermek gyorsan felépült.
A glicerint az élelmiszerekben E 422 rövidítéssel jelölik, de a felhasználására nincs meghatározott maximális mennyiség.