ACNEWS

2024. July 08.   |   Ellák napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Arzént, ólmot találtak a női tamponokban

Tampon / Fotó: Shutterstock
Tampon / Fotó: Shutterstock
16 különböző fémet találtak meg tudósok 30 különböző tampont vizsgálva. Ez komoly veszélyt jelent az egészségre.
Hirdetés
Ad image

A Kaliforniai Egyetem (Berkley) kutatói ólmot, arzént és kadmiumot is találtak többek között tamponokban. Az egyetem 14 márka 30 termékét vizsgálta meg, amikben összesen 16 féle nehézfémet találtak. Ezek azért is veszélyesek, mert jelentősen növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a rák, meddőség és a demencia kialakulását is elősegítik. A HVG a Science Direct folyóiratban megjelent tanulmányt szemlézte. A kutatás szerzője, Jenni A. Shearston elmondta, hogy a hüvely érzékenysége, valamint a tamponok széles körű elterjedése miatt az eredmények valós közegészségügyi aggodalomra adhatnak okot. Ennek oka, hogy például az ólomnak nincsen biztonságos szintje. Azaz már a legkisebb mennyiségben is káros lehet az egészségünkre.

A tamponokban talált nehézfémek koncentrációja országonként eltérő lehet. A kutatás során az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból származó termékeket vizsgáltak. Az ólom legnagyobb koncentrációban a nem szerves tamponokban volt jelen, míg a szerves változatokban az arzén volt kimutatható. Erről a két nehézfémről pedig már régóta tudni lehet, hogy potenciálisan károsítják a belső szerveket, az agyat, az idegrendszert és az endokrin rendszert is. Sőt, hatással lehetnek a magzatfejlődésre is.

Azonban ahhoz, hogy pontosabb megállapításokat kapjunk szükség van további vizsgálatokra is. Nem tudjuk ugyanis, hogy ezekből a nehézfémekből mennyit tud felszívni a hüvely, ahogy azt sem, hogy a nők szervezete más vegyi anyagokat is magába szív-e ezeket az eszközöket használva. A kutatók szerint a veszélyes fémek a gyártási folyamat során kerülnek bele a tamponokba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés