ACNEWS

Az ukrán mesterlövész nyíltan beszél a frontvonal problémáiról

Ded, a mesterlövész Fotó: Youtube / Képernyőkép
Ded, a mesterlövész Fotó: Youtube / Képernyőkép
Egy ukrán mesterlövész beszélt saját hadseregének állapotáról, arról, hogy miért csalódott az államban és miért lesz kemény az idei nyár.
Hirdetés
Ad image

Pontosan ismeri a frontvonalat: Konsztantyin minden nap harcol az oroszok ellen – már két éve. A „Ded” becenévre hallgató mesterlövész az ukrán YouTube-bloggerrel és politikai szakértővel, Jurij Romanenkóval készített videóinterjúban beszélt a fronton kialakult helyzetről. És attól tart, hogy a következő hónapok rosszul fognak alakulni.

„2022 nyarán frissek és fittek voltunk, és idővel hozzászoktunk a nyugati fegyverekhez. Aztán tavaly nyáron elindítottuk az ellentámadást, ami nem úgy sikerült, ahogy terveztük. Most, hogy a segélyszállítmányok fogynak, a helyzetünk romlott” – magyarázta „Ded”. Éppen ezért 2024 nyara sokkal keményebb lesz. Nem hiszi, hogy az ukránok nagyobb áttörést fognak elérni. „És sajnos lehetséges, hogy területeket is veszítünk”.

A mesterlövész tavaly augusztusban, az ukrán hadseregben uralkodó bizonytalan állapotokról is nyilatkozott. Mint elmondta, súlyosan beteg ukránoknak adtak fegyvert és küldtek háborúba. „Az embereket felkészületlenül küldik a frontra” – idézi a blick.ch.

A helyzet most sem tűnik jobbnak. „Elfognak néhány embert, és hozzánk hozzák őket a frontra. Aztán azt mondják, hogy nem akarnak itt lenni. Én nem akarok ilyen emberekkel csatába menni, mert akkor én is meghalok. De meg kell védenünk az életünket, mert senki sem tud minket helyettesíteni”.

Konsztantyin a háború társadalmi következményeit látja az egyik legnagyobb problémának. A háborúból visszatérőket támogatni kell, de ez túl ritkán történik meg. „Ismerek egy 60 éves embert, aki súlyosan megsérült a háborúban, majd koldulnia kellett, és végül belehalt a betegségeibe. Szeretném, ha az ilyen embereknek a háború után nem kellene koldulniuk, hanem az állam gondoskodna róluk, és munkát szerezne nekik. De az állam nem gondoskodik az ilyen emberekről.”

Ugyanakkor az oroszoknak nincs ellátási gondjuk. „A háború alatt az általunk elfogott katonák mindvégig azt állították, hogy a fő okuk a pénz. Ezért világos számunkra, hogy Putyin könnyedén tud még 100 ezer embert toborozni, vagy annyit, amennyire szüksége van. Mert a pénzügyek nem jelentenek számára problémát”. Az oroszok célja most az, hogy minél nagyobb ukrán területet hódítsanak meg.

Jelenleg minden jel arra mutat, hogy a frontok megkeményednek. Ukrajna és Oroszország még az év végéig területeket hódíthat. Legkésőbb addigra, vagy 2025 első felében nem feltétlenül tűzszünet lesz, hanem „a fronton folyó aktív műveletek befagyasztása” – mondta a „Ded” mesterlövész.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés