ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Bosszúból megrongálták Károly király portréját – VIDEÓ

III. Károly / Fotó: Shutterstock
III. Károly / Fotó: Shutterstock
Egy állatvédő csoport aktivistái megrongálták Károly király első hivatalos portréját, amely jelenleg egy londoni galériában látható.
Hirdetés
Ad image

Az Animal Rising nevű kampánycsoport kedden videót tett közzé közösségi médiacsatornáin, amelyen két aktivista festőhengerrel táblákat ragaszt az uralkodó portréjára.

A festmény, amely Károly király első hivatalos arcképe uralkodóként, sokakat meglepett, amikor az év elején leleplezték. Jonathon Yeo művész bíborvörös ecsetvonásokkal ábrázolta a királyt, ami vegyes reakciókat váltott ki.

Az aktivisták a király fejét a „Wallace és Gromit” című vígjátéksorozatból ismert brit rajzfilmfigura, Wallace képével takarták le. Ezután egy beszédbuborékos táblát is felragasztottak a képre a következő felirattal: „Nincs sajt Gromit, nézd meg a sok kegyetlenséget az RSCPA farmjain”.

Figyelemfelkeltés

Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a csoport vasárnap közzétett új jelentésére. Ez 45 olyan farmot vizsgált, amelyek jóléti normáit az állatokkal szembeni kegyetlenség megelőzésére létrehozott Királyi Társaság (RSPCA) garantálja. Az RSPCA Assured rendszere azt ígéri, hogy a védett gazdaságokban az állatok több életteret kapnak, és soha nem tartják őket ketrecben. Az ilyen gazdaságokban előállított hús-, hal- és tejtermékeket az RSCPA logójával jelölik. Az Animal Rising a logót megtévesztőnek nevezte, és azt állította, hogy minden felkeresett gazdaságban „súlyos állatkínzást” találtak – írja a CNN.

A király igazi rajongó

A múlt hónapban Károly király lett az RSPCA királyi védnöke. A The Telegraph című brit lapnak adott nyilatkozatában az Animal Rising egyik aktivistája kifejtette: „Mivel Károly király nagy rajongója a ’Wallace és Gromit’-nak, nem is találhattunk volna jobb módot arra, hogy felhívjuk a figyelmét az RSPCA Assured farmokon zajló szörnyű jelenetekre. Reméljük, hogy ez szórakoztató Őfelsége számára. Egyben felszólítjuk, hogy komolyan gondolja át, hogy akar-e kapcsolatba kerülni az RSPCA által támogatott farmokon tapasztalható szörnyű szenvedéssel.”

Az RSPCA a CNN-nek kedden eljuttatott közleményében reagált az Animal Rising állításaira, és kijelentette, hogy „az RSPCA Assured tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságokban a jóléttel kapcsolatos aggályokat rendkívül komolyan veszik, és az RSPCA Assured gyorsan cselekszik, hogy megvizsgálja ezeket az állításokat”.

Philip Mould, annak a galériának a tulajdonosa szerint, ahol a portré látható, a festmény „nem szenvedett kárt”, mivel egy plexiréteg védte. Mould elmondta, hogy az aktivisták által használt öntapadós matricák „kevesebb mint tíz másodpercig” maradtak a portrén. Az aktivisták a felszólítás után elhagyták az épületet – mondta Mould, hozzátéve, hogy a galéria feljelentést tett a rendőrségen is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés