ACNEWS

Brutális adók jönnek Ukrajnában – belerokkanhat a gazdaság?

Ukrajna gazdasága vergődik a háborúval járó rettenetes költségek súlya alatt. A kijevi parlament hatalmas adóemeléssel kívánja befoltozni a lyukakat.
Hirdetés
Ad image

Csütörtökön az Ukrajnában már létező hadiadót szigorította, illetve újabb adókat szavazott meg a kijevi parlament. Elképesztő mértékben megnőhetnek a lakosság, a bankok, illetve a kereskedelemmel foglalkozó cégek terhei – tudósított az economx.

A frissen megszavazott törvény értelmében a 2014-ben bevezett hadiadót 1,5 százalékról 5 százalékra emelnék. A szigorítás alól mentesek maradnának az ukrán hadsereg katonái, ők továbbra is csak 1,5 százalékot fizetnének. Az egyéni vállalkozók és a kisvállalkozók adóterhei is növekednének, a bankokra 50 százalékos nyereségadót vetnének ki. A pénzügyi tevékenységet végző cégek adóterhe 25 százalék lenne.

Jaroszlav Zseleznyak képviselő arról tájékoztatott, hogy a törvényt a 450 tagú parlament jelen lévő képviselői közül 247-en szavazták meg, de ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen, még Volodimir Zelenszkij elnök aláírása is szükséges. Ha a jogszabály hatályba lép, visszamenőleg, október 1-től kell alkalmazni.

Ukrajna a megnövelt adóbevételekkel foltozná be a költségvetésén tátongó lyukakat. A hiány mértéke jelentős, a közelmúltban körülbelül tízmilliárd eurós pótköltségvetést fogadott el az ukrán parlament. Az orosz offenzíva kezdete óta Ukrajna csaknem 100 milliárd dollár nyugati segélyt kapott, az állami költségvetésnek már több mint felét külföldi hitelekből és segélyekből finanszírozzák. Az ország a háború kitörése előtt is Európa legszegényebb állama volt az egy főre jutó jövedelem tekintetében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés