ACNEWS

Budaházy hamarabb állhat a „haza szolgálatába”

Budaházy György Fotó: Youtube / Képernyőkép
Budaházy György Fotó: Youtube / Képernyőkép
A terrorvádak miatt elítélt, de a börtönből kiszabadult Budaházy György lehet az egyik kedvezményezettje az új törvénymódosító javaslatnak.
Hirdetés
Ad image

A Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel a börtönből szabadult Budaházy György közügyektől való eltiltási ideje enyhülni fog. Legalábbis, ha az új törvényjavaslatot elfogadják, szabad utat kap.

Az Országgyűlésnek nemrég benyújtott büntetőjogi törvényeket módosító, 86 oldalas jogszabálycsomagba tette a kormány a mindössze egymondatos javaslatát. Aszerint: A szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el.”

Ez pedig komoly könnyítést jelentene Budaházy Györgynek is. Az államfői kegyelem kizárólag a jogerős, már megkezdett börtönbüntetésből hátralévő büntetési idő felfüggesztésére vonatkozott, a döntés a mellékbüntetésként kiszabott közügyektől eltiltást nem törölte el, így a Budaházyra vonatkozó, 5 éves közügyektől eltiltás érvényben maradt – írja a HVG.

Erről Budaházy azt mondta: „A közügyektől való eltiltás ugye rajtunk maradt, ez azt jelenti, hogy nem lehet választani, nem lehet engem választani. Meglátjuk, ez a dolog hogy fog alakulni, tudunk-e ez ügyben valamit tenni.”

A módosítás most az elítélt magyar terroristának fog kedvezni, hiszen kimondja, hogy a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás idejébe beszámít, vagyis 5 évet nyer, ennyivel előbb gyakorolhatja ilyen jogait, és alapíthat akár civil szervezetet, pártot, indíthat politikai karriert.

Bár még mindig nem világos: a közügyektől eltiltás Budaházynál csak az ötéves próbaidő végén kezdődik-e, vagy a próbaidő is beleszámít. Így nem mindegy, hogy 2033 tavaszától élhet Budaházy a közügyek gyakorlásával, vagy már 2028-ban.

(Fotó: Youtube/ Budaházy György)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés