ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Elárasztja a Balatont a fővárosiak mocska

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Egyes helyeken évente több mint 1 tonna az egy lakosra jutó szemétmennyiség. A tíz legszemetelőbb település közül hét balatoni.
Hirdetés
Ad image

Jelentős eltérések mutatkoznak országszerte abban, hogy mennyi hulladék keletkezik és kerül hivatalosan elszállításra. Vannak olyan helyek, ahol egy főre évente több mint 1 tonna szemét jut, miközben máshol ez a szám a 100 kilót se éri el. A Pénzcentrum gyűjtése szerint regionális szinten Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon a legmagasabb a hulladéktermelés. A legalacsonyabb számokat pedig az Észak-Alföld városai érték el. Itt nagyjából 190 kiló szemét jut évente egy emberre.

Budapesten a lakosságtól elszállított hulladék közel 400 000 tonna évente. A 2022-es adatok alapján egy fővárosi lakosra átlagosan 216 kiló szemét jut. Megyei szinten vizsgálva a dolgokat Komárom-Esztergom vezeti a listát, ezt követi szorosan Pest. A lista végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye végzett. A legtöbb és legkevesebb hulladékot termelő megyék adatai között 110 kiló volt a különbség.

Ha települések szerint vizsgáljuk meg ezt a listát, akkor Balatonakarattya nyerte meg a versenyt. 2022-ben itt átlagosan 1393,69 kilónyi szemetet termelt egyetlen egy ember. A 10 legtöbb hulladékot termelő településből 7 közkedvelt Balaton-parti település, ahol a tehetősebb helyi lakosok mellett a nyári turistaáradat is nagyban hozzájárul az ilyen mennyiségű szeméttermeléshez. A lista másik végén Kunpeszér áll, ahol mindössze 32,7 kilogramm szemetet termelt egy lakos átlagosan két évvel ezelőtt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés