ACNEWS

Fizetésen túl: bődületes napidíjat kapnak az uniós képviselők

Magyar Péter / Fotó: Shutterstock
Magyar Péter / Fotó: Shutterstock
Az EP-be küldött politikusoknak 1 millió 954 ezer forint általános költségtérítése, 138 ezres szállása és étkezésre költhető napidíja lesz.
Hirdetés
Ad image

A Fidesz-KDNP 11 főt a Tisza 7 embert az MSZP–DK–Párbeszéd–Zöldek 2 személyt, illetve a Mi Hazánk 1 képviselőt küld a következő ciklusban az Európai Parlamentbe (EP).

A Strasbourgban székelő testület minden képviselője kerekítve havi nettó 7854 euró (3 millió 102 ezer forint) tiszteletdíjat kap, és ezen felül számos juttatásban is részesülnek. Ezek közül a legnagyobb összeg az általános költségtérítés, ami havi 4950 euró (1 millió 954 ezer forint). A politikusoknak ebből kell fedezniük azokat a költségeket, amelyek a megválasztásuk szerinti tagállamban keletkeznek, például az irodájuk fenntartásával járó kiadásokat.

Napi 350 eurót (138 ezer forint) kapnak szállásra és étkezésre, ezt viszont csak akkor folyósítják, ha aláírják a hivatalos jelenléti ívet. Persze több képviselő is vissza szokott élni ezzel, és csak annyira mennek be a munkahelyükre, hogy aláírjanak. A napidíj fele akkor is megvonható tőlük, ha a plenáris ülések név szerinti szavazásainak minimum a felén nem vettek részt – még akkor is, ha aznap aláírták a jelenléti ívet – írja a 24.hu.

Az EP-képviselők elszámolhatják az utazási költségeket is a testület felé, ugyanis a parlamenti üléseket Strasbourgb mellett Brüsszelben is tarthatják. A bizonylatok bemutatása után térítik az első osztályra szóló repülő- és vonatjegyeket, közúti közlekedésnél legfeljebb ezer kliométerig kilométerenként 0,58 euró (229 forint) térítést kapnak. Hivatalos utakra a megválasztás szerinti tagállamba vagy máshová évi közel 5 ezer eurós (1 millió 972 ezer forint) keretből utazhatnak, és ebből az összegből kell kijönnie a szállásuknak is. Asszisztenseket havi 28 696 euróból (11 millió 320 ezer forint) bérelhetnek fel azzal a kikötéssel, hogy ők nem lehetnek a hozzátartozóik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés