ACNEWS

2024. September 12.   |   Mária napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Horror a gödöllői házban: 10 ezer lódarázs támadta meg a gazdát

Kovács Tamás darázsirtó 13 éve küzd a szúrós rovarok ellen Fotó: Kovács Tamás
Kovács Tamás darázsirtó 13 éve küzd a szúrós rovarok ellen Fotó: Kovács Tamás
Sokkot kapott a házigazda, amikor a fürdőszoba lámpája alól előbújtak a hatalmas rovarok, és dühös zúgással rátámadtak.
Hirdetés
Ad image

Mint egy horrorfilmben, olyan gyorsan bújtak elő a hatalmas lódarazsak Gödöllőn egy családi ház fürdőszobai lámpája alól, majd hangos zúgással rátámadtak a tulajdonosra. Aki pánikszerűen kimenekült a házból, és riasztotta Kovács Tamást, a darázsirtót.

„A helyszínre érve tudtam, hogy a mennyezet fölött lesz a góc, ezért felmentem padlásra. Óvatosan megbontottam a padlót takaró deszkákat – mesélte az AcNews-nak Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezetője. – Befújtam alá a speciális vegyszert, és akkor hallottam, amint felmorajlottak tőle a lódarazsak. Újabb deszkákat bontottam fel. Láttam, hogy a fészek tovább nyúlik, már akkora volt, mint egy ebédlőasztal. Több év alatt építhették fel, úgy 10 ezer darázs lehetett ott. De a tulajdonos csak akkor vette észre a bajt, amikor a fürdőszobát elözönlötték.”

Éjszaka is támad a lódarázs

A szakember előbb a padláson, majd a fürdőben irtotta ki a félelmetes rovarokat. A végén szőnyegként hevert a sok ezer elpusztult lódarázs teteme a padlón. Pár napja Érdre riasztották Kovács Tamást. Ott egy használaton kívüli kutyaházba fészkelték be magukat a hatalmas lódarazsak. A ház gazdája szerzett egy kiskutyát, elővette neki a házikót. Persze a rovarok úgy megkergették a férfit, hogy amíg él, megemlegeti.

„A lódarázs az egyetlen faj, ami éjjel is aktív. Ha felkapcsolják a villanyt, és bejut a teraszról a szobába, azonnal támad. Mert megzavarja a lámpa fénye. Ez a rovar azért is veszélyes, mert nagyot szúr és többször. Csoportosan üldözi az áldozatát. A csípés során kilencféle idegmérget fecskendez be az ember testébe, amit az eltárol. Több csípés esetén méreggel telítődik a szervezet, és akkor lesz a baj: allergiás reakció lép fel.”

Egy fészekben akár 10 ezer lódarázs is él, irtásukat csak szakember végezze Fotó: Kovács Tamás

Naponta 400 riasztás érkezik

„Emberemlékezet óta nem volt ennyi darázs, mint idén nyáron. Három hete tart az invázió, és a helyzet csak romlik – magyarázta lapunknak a szakember. – Ötödik hete hétfőtől vasárnapig reggeltől estig dolgozunk. A három telephelyünkről naponta 80 helyszínre indulunk darazsat irtani. Egy nap van, amikor 400 riasztást is kapunk. Olvasom a Facebookon, hogy a kóklerek 200-250 ezer forintos áron hirdetnek darázsirtást. Ami pofátlan átverés. Volt olyan budakalászi fészek, aminek a felszámolását egy szélhámos 150 ezer forintért vállalta volna. A ház tulajdonosa felhívott, kimentem, 25 ezer forintért elvégeztem a munkát.”

Kovács Tamás maximálisan tiszteli a darazsakat, ahogy ő mondja, a természet takarítóit. Az irtásuk szakma, komoly tudást igényel, az iskolában három évig tanulnak a bizonyítványért. Ötévente meg kell újítani a szakemberek engedélyét. Akik olyan hatékony idegmérget tartalmazó vegyi anyagokkal dolgoznak, amihez egy segítségül hívott tűzoltó vagy méhész hozzá sem juthat. Ami pedig a lakossági rovarirtókat illeti, legfeljebb arra elég, hogy felingereljék a lódarazsakat. Nem alkalmasak a nagyobb fészkek felszámolására. Akadt, aki féktisztítóval, szúnyogriasztóval, más füstölővel vagy gázégővel próbálta elűzni a darazsakat. És volt, aki közben felgyújtotta az egész lakóházat

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés