ACNEWS

Jön a központosított kultúra: példátlan lépésre készül a kormány

Nemzeti Színház, Forrás: Pixabay
Nemzeti Színház, Forrás: Pixabay
Kiszivárgott az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés. Ez alapján példátlan központosítás jöhet a magyarországi kultúrában.
Hirdetés
Ad image

Az Index birtokába jutott az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium fog benyújtani a kormánynak. Ez alapján az egységesítés címszó égisze alatt példátlan központosítás jöhet létre a közeljövőben. Hiába nevezte Csák János kulturális és innovációs miniszter korábban felröppenő pletykának, miszerint centralizálni akarják a színházakat és a zenekarokat, a laphoz került dokumentumok alapján a hírek igazak. Az iratok alapján a kormányzat stratégiáját a Nemzeti Kulturális Tanács alakítja, ez pedig az úgynevezett kultúrstratégiai vagy nemzetstratégiai intézményeken keresztül valósul meg vármegyei szinten. Aki jól teljesít, az Címet és Díjat is kaphat majd a minisztertől.

Egyszóval a kulturális feladatellátásról szóló törvény úgy akarja egységesíteni a kulturális szereplők szabályozását, hogy közben erősen központosítja azok működését. A javaslat alapján megnőhet a kultúrstratégiai nemzeti intézmények szerepe oly módon, hogy a vármegyei hatáskörű szervezeteknek is oda kell majd benyújtaniuk az éves üzleti-, szolgáltatási- és munkatervet, valamint a beszámolókat is véleményezésre. Ezáltal valósulhat meg a vármegyei szakmai együttműködések koordinációja és a szakmai programok összehangolása.

Kiemelt szerep juthat majd a Nemzeti Kulturális Tanácsnak is, amely a kormány kulturális stratégiai és kulturális ágazati javaslattevő szerve. Ennek a testületnek lesz a feladata a fejlesztések és a kiemelt ágazati programok összehangolása. „Szakmai és módszertani szerepét minden kulturális ágazatban a kultúrstratégiai szervezeteken keresztül fejti ki” – idézte a lap a tervezetet.

A készülő törvény három törvényt kiváltva helyezi egységes rendszerbe a múzeumi, könyvtári, közművelődési, előadó-művészeti és alkotóművészeti területekre vonatkozó szabályokat. Ehhez igazodna a támogatási, a szakmai koordináció és az ellenőrzési rendszer. Az ágazatokon belül a közművelődési terület kiemelt szerepet kapott a tervezetben. Eszerint a háromezer fő alatti településeken egységes közösségi tér láthatja majd el a közművelődési és könyvtári, valamint a muzeális és művészeti feladatokat is. Az ötezer fő feletti településeken közösségi központ jöhet létre.   

Teljes központosítás

Az előterjesztők kiemelték, hogy az új szabályozás egyszerűbb, rugalmasabb és korszerűbb lesz. A tervezet bővebb elemzését itt lehet elolvasni, azonban kiemelnénk cikkünkben még, hogy az előterjesztés szerint a fent említett tervek, valamint a beszámolók elfogadtatásának feltétele lesz a

  • vármegyei hatókörű városi múzeum esetében a Magyar Nemzeti Múzeum,
  • vármegyei hatókörű városi könyvtár esetében az Országos Széchényi Könyvtár,
  • vármegyei hatókörű közösségi központ esetében a nemzeti közművelődési szakmai szolgáltató szervezet,
  • vármegyei hatókörű nemzeti és vármegyei hatókörű városi színházak esetében a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt.,
  • vármegyei hatókörű városi táncszervezet esetében a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Zrt.,
  • vármegyei hatókörű városi komolyzenei szervezet esetében a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár,
  • vármegyei hatókörű városi alkotóművészeti szervezet esetében a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. véleményezése, és a vélemény alapján a dokumentumok szükséges javításainak elvégzése. 

A miniszter Címet és Díjat adományozhat majd

A mellékletben olvasható egy kormányrendelet, miszerint kulturális szakértők fogják elvégezni az országos szakmai ellenőrzéseket, valamint lesznek még kulturális feladatellátok is. Ennek a célja, hogy javuljon az eredményesség, a hatékonyság és a minőség. „A minősítés bevezetése a feladatellátók részéről tudatos minőségpolitikát, a minőségi célok meghatározását, minőségtervek megvalósítását, az erőforrások megfelelő elosztását és célzott ellenőrzést követel.” – olvasható a javaslatban. Ezalapján fog a miniszter Címet és Díjat adományozni azoknak a feladatellátóknak, akik a minőségfejlesztő folyamatban kiemelkedő teljesítményt érnek el.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés