ACNEWS

Káosz Gázában – kitört a palesztin bandák háborúja

Gáza Fotó: shutterstock
Gáza Fotó: shutterstock
Bár még Rafah déli részén a Hamász van hatalmon, a Gázai övezet északi részén – kihasználva a vákuumot - több régi klán és banda harcol már egymással a belső hatalom megszerzésért.
Hirdetés
Ad image

Rafah egyelőre a Hamász kezében van: még ők őrzik a határátkelőt, és ők gondoskodnak Gáza legdélebbi városának igazgatásáról. De Benjamin Netanjahu néhány napja bejelentette, hogy már kitűzték a rafahi hadművelet időpontját. A Hamász tehát hamarosan ott is elveszítheti az irányítást.

De mi fog történni Gázában, ha a Hamász kikerül az egyenletből? Mkhaimar Abusada palesztin politológus nyilatkozott az északi régiók helyzetéről. „A lopások elharapódzanak, a menekültek otthonait kifosztják. A fosztogatások egy részét olyan emberek végzik, akik egyszerűen csak túlélni próbálnak. Másrészt vannak olyan bűnbandák is, amelyek üzletet csinálnak a kifosztott tárgyak tovább értékesítéséből.”

Abusada szerint e bandák némelyike befolyásos gázai családokhoz tartozik. „A palesztin társadalom főként klánok által uralt társadalom. Mielőtt a Hamász 2007-ben hatalomra került, a családok közötti intrikák és hatalmi játszmák anarchiát okoztak a Gázai övezetben. Most, hogy az Izrael elleni háború miatt a régi klánok megragadják a pillanatot, hogy visszaszerezzék a befolyásukat.”

Izrael ki akarja használni a klánok hatalomba való visszatérését. Yoav Galand védelmi miniszter már javasolta, hogy a jövőben működjenek együtt a helyi klánokkal. Abusada meglehetősen szkeptikusan áll ehhez. „Túl sok palesztin frakció verseng egymással„. Nem tudja elképzelni, hogy ezek a frakciók békén hagynák egymást és hátrébb tolnák a konfliktusaikat. Ráadásul még a törzsi vezetők is elutasítják az Izraellel való együttműködést – írja a heute.at.

A politológus más utat javasol: A Palesztin Hatóság visszatérését a Gázai övezetbe. „De ennek együtt kellene járnia a Hamász és a Gázában újra megerősödött klánok lefegyverzésével. Ez hosszú és rögös út lesz.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés