ACNEWS

Kávézacctól és cigarettacsikktől lesz tartós a beton

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
A tudósok különös felhasználási lehetőséget fedeztek fel a megmaradt kávézacc és az eldobott csikkek számára.
Hirdetés
Ad image

A világon évente 10 milliárd kilogramm kávézacc keletkezik. Ennek nagy része a hulladéklerakókban végzi. Ausztrál kutatók felfedezték, hogy 30 százalékkal erősebb betont állíthatnak elő, ha kávézaccot kevernek hozzá.

„A kávézaccot nem lehet közvetlenül a betonhoz adni, mert olyan vegyi anyagok szivárognak ki belőle, amelyek gyengítik az építőanyag szilárdságát – magyarázta Rajeev Roychand, az RMIT Egyetem mérnöke. Ezért a csapat oxigéntől elzárva, több mint 350 °C-ra hevítette a kávézaccot. Így porózus, szénben gazdag bioszén keletkezik, amely képes kötéseket kialakítani a cementmátrixhoz, és így beépülni abba. Kipróbálták ugyanezt 500 °C-on is, de a bioszénrészecskék nem voltak olyan erősek. A csapat azon is dolgozik, hogy más szerves hulladékforrásokból, többek között fából, élelmiszerhulladékból és mezőgazdasági hulladékból állítson elő biohabarcsot – írja a sciencealert.

A kutatók más anyagokat is próbálnak a betonba keverni.  Ijesztő adat: naponta tizenkét milliárd csikket dobnak ki világszerte! Egy kísérleti projekt Szlovákiában cigarettacsikket kever a betonba. Ehhez most különleges és hívogató konténereket állítanak fel a cigarettacsikk gyűjtésére a piacokon, fesztiválokon és más nagyobb rendezvényeken.

Ezzel egyrészt kevesebb csonk szennyezi az utcákat, zöldfelületeket, másrészt a csikkekről összegyűjtött szűrőket újra felhasználják aszfaltgyártásra. Szlovákiában már van egy egész út ezzel a speciális aszfalttal – írja a krone.at.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés