ACNEWS

Kegyetlen bosszúra készül az USA Irakban és Szíriában

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az Egyesült Államok jóváhagyta a csapássorozat tervét Szíriában és Irakban, miután három amerikai katona is meghalt a közelmúltban.
Hirdetés
Ad image

A csapások több napon keresztül fognak zajlani, mondták a tisztviselők, és az időjárási viszonyok határozzák meg, hogy mikor indítják el őket.

Mindez azt követően történt, hogy vasárnap egy dróntámadásban három amerikai katona vesztette életét a szíriai határhoz közeli Jordániában. Az USA egy Irán által támogatott milíciacsoportot hibáztatott a támadásért.

Ez a csoport,- az Iszlám Ellenállás Irakban,- a feltételezések szerint több olyan milíciát foglal magában, amelyeket az iráni Forradalmi Gárda felfegyverzett, finanszírozott és kiképzett. A vasárnapi támadásért is ezt a szervezetet tették felelőssé. Irán eközben tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna a támadásban, amelyben 41 másik amerikai katona sérült meg a 22-es torony néven ismert katonai támaszponton.

Amerikai tisztviselők elmondták, hogy az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy a létesítmény megtámadásához használt drónt Irán gyártotta – és hasonlít azokra a drónokra, amelyeket Irán küldött Oroszországnak az ukrajnai invázióhoz – írja a BBC.

Egy sajtótájékoztatón Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megvédte a késedelmes katonai választ, mondván: „Válaszolni fogunk, ahol, amikor és ahogyan választunk. Azt hiszem, mindenki elismeri, hogy milyen kihívást jelent annak biztosítása, hogy a megfelelő embereket vonjuk felelősségre” – mondta, hozzátéve, hogy erre nincs „kész recept”.

„Vannak módok arra, hogy ezt úgy kezeljük, hogy ne veszítse el az irányítást. Mindvégig erre összpontosítottunk” – folytatta Austin.

A tisztviselők nem adtak pontos ütemtervet a csapásokról. Elmondták, hogy az amerikai hadsereg rossz időjárás esetén is indíthat támadást, de inkább a jobb látási viszonyokat részesítik előnyben, hogy csökkentsék annak kockázatát, hogy véletlenül civileket találjanak el.

Bár az Egyesült Államok többször is ígéretet tett arra, hogy reagál a dróntámadásra, Joe Biden és más védelmi tisztviselők azt mondták, hogy Washington nem törekszik szélesebb körű háborúra Iránnal vagy a feszültségek fokozódására a régióban.

„Én nem erre törekszem” – mondta Biden a hét elején a Fehér Házban újságíróknak.

A jóváhagyott tervek a jelek szerint az iráni célpontokat Szíriára és Irakra, nem pedig Iránon belülre irányítják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés