ACNEWS

Kiderült, külön érzékelik a szagokat az orrlyukak

Fotó: Illusztráció / Unspalsh
Fotó: Illusztráció / Unspalsh
Egy új kutatás kimutatta, hogy nem mindegy, hogy valamit a bal, vagy a jobb orrlyukunkkal szagolunk meg.
Hirdetés
Ad image

Az új kutatások szerint a szagok érzékelése attól függően változhat, hogy melyik orrlyukunk érzi a szagot. A tanulmány szerzői 10 ember agyi aktivitását figyelték meg, miközben különböző dolgokat szagoltak meg. Felfedezték, hogy mindkét orrjárat egymástól függetlenül reagál, ami azt jelenti, hogy finom különbség lehet abban, ahogyan a két orrlyuk egy adott illatra reagál.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a rágcsálók hogyan navigálnak a szagok forrása felé azáltal, hogy a két orrlyukuk szagkoncentrációjának különbségeit érzékelik. Eddig azonban nem volt világos, hogy az emberi orrlyukak egyetlen ingerként vagy két külön jelként kódolják-e a szagokat.

A vizsgálathoz a tanulmány szerzői 10 epilepsziás beteget toboroztak, akiket intrakraniális mélységi elektródákkal láttak el, hogy megtalálják a rohamaik idegi eredetét. Ezeket az eszközöket más célra használva a kutatók rögzítették a résztvevők szaglóérzékelő kéregének aktivitását, miközben azok egy szaglótesztben vettek részt.

A kísérlet során a szaglászóknak banán, kávé és eukaliptusz illatokat mutattak be, amelyeket csöveken keresztül juttattak mindkét orrlyukba.

Érdekes módon a mindkét orrlyukkal egyszerre szippantott szagok két különböző reprezentációt váltottak ki az agyban: a jobb orrlyuk jeleket küldött a jobb félteke szaglóagyának, míg a bal orrlyuk a bal féltekét aktiválta. Ez a két jel nem volt teljesen azonos, ami arra utal, hogy mindkét orrlyuk egyedi élményt váltott ki.

Amikor ugyanazt a szagot mindkét orrlyukban külön-külön mutatták be, a keletkezett aktivitási mintázatok hasonlóak voltak, de nem azonosak.

Megfigyelték, hogy egy adott orrlyukba bemutatott szag hogyan vált ki választ a megfelelő agyféltekében, ésazt is, hogy a szemben lévő félteke csak körülbelül fél másodperccel később aktiválódik. A kutatók szerint ez a beépített szaglási trükk segíthet az embereknek abban, hogy a rágcsálókhoz hasonlóan azonosítsák az illat forrását.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az emberi szaglórendszer képes egy ilyen kódolási sémát alkalmazni az orrlyukak közötti szagbemenetek összehasonlítására, és egyetlen belélegzés során képes elemezni a szaginformációkat az orrlyukakon keresztül.” – írja a tanulmány.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés