ACNEWS

Lázadnak a pápánál a győri hívek a katolikus püspök ellen

Ferenc pápa Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Ferenc pápa Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Nyugdíjba küldené akarata ellenére Benkovich Ferencet, Győr legismertebb katolikus papját Veres András megyéspüspök.
Hirdetés
Ad image

A lázadó győri hívek Ferenc pápának, a nunciusnak és Erdő Péter bíborosnak írtak tiltakozó levelet, mert kedvenc papjukat nyugdíjba küldené a megyés püspök. Ugyanők e szándék ellen vasárnap körlevéllel, demonstrációval tiltakoztak a győri Szentlélek Templomban. Ahová több száz hívő az úrnapi szentmisre és körmenetre Benkovich Ferenc atya miatt érkezett. Ugyanis a napokban derült ki, hogy nyugdíjazni fogja őt a püspöke. „Álljunk ki Ferenc atya mellett és vegyünk részt minél többen vasárnap a szentmisén és az azt követő úrnapi körmeneten.” Ez áll a körlevélben, amely egy hete kering a hívek között.

De ki az a Benkovich Ferenc, aki miatt összefogott az egész város?  Ő Győr talán legismertebb katolikus papja. A nyolcvanas években építtette meg azt a templomot, amelynek azóta is a plébánosa. És ahol vasárnap is misézett. Nevéhez kötődik továbbá a tizenkét osztályos Apor-iskola és óvoda. Vagy a győri Szent Anna és a győrújbaráti idősotthon, valamint a lelkigyakorlatos ház mellett a nyugdíjas papok otthona. Ahogy az is, hogy helyet kaptak 1988-ban az egyházmegye kincsei Győrben. A pap az egykori Kun Béla lakótelepen hívő közösséget épített, ők állnak most ki mellette – írta a Telex.

Tény, hogy a 77 éves Benkovich Ferenc már tavalyelőtt átlépte az egyházban érvényes nyugdíjazási korhatárt. Ezért augusztus 1-jéig ki kell költöznie a plébániáról. A pap azonban aktív, nem akar nyugdíjba vonulni. Sőt, a Szent Anna nyugdíjasotthont szeretné bővíteni, erről tárgyalt is a győri polgármesterrel. Egyébként a vasárnapi misén Benkovich Ferenc nem ejtett szót magáról. Annyit mondott, hogy harminchét év alatt ritkán látott „ilyen szép, nemes, ünneplő tömeget”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés