ACNEWS

Mutálódott az MI pap: keresztelni és gyóntatni akar

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A Justin atya nevű chatbot túl messzire ment. Eredetileg csak válaszolnia kellett volna az emberek kérdéseikre a katolicizmusról.
Hirdetés
Ad image

Világszerte nagy port kavar a katolikusok körében a mesterséges intelligenciával ellátott robot pap. Egy kicsit túl ambiciózus lett, és azt állította magáról, hogy a ő is a papság tagja. Sőt, sok tekintetben túllépte a hatáskörét. A chatbot mögött a San Diegó-i Catholic Answers nonprofit szervezet áll. A szervezet szerint jó kapcsolatot ápolnak a helyi egyházmegyével.

Az amerikai pillarcatholic.com katolikus platform tesztelte a Justin chatbotot. „A kérdéseimre adott válaszok közül sok helyes volt” – írja a beszámoló szerzője. De volt két figyelemre méltó incidens. A chatbot felajánlotta, hogy meghallgatja a gyónását. „Beleértve a feloldozást és a bűnbánatot” – áll a szövegben. Sőt, Justin atya azt állította, hogy vészhelyzetben egy csecsemőt meg lehet keresztelni Gatorade-del. „Természetesen ez nem igaz” – összegzi le a tesztelő.

Sok hívő kritizálta Justin atyát a közösségi médiában, mivel helytelen a létezése, félrevezető vagy egyszerűen hátborzongató.

A szervezet elnöke egy interjúban bocsánatot kért az AI-robotért, de meg is védte magát. Először is, a botot hat hónapig tesztelték előre, és arra is mindenhol felhívták a figyelmet, hogy Justin atya egy program és nem pap. A botot azóta átnevezték, és a további félreértések elkerülése végett mostantól csak Justinnak hívják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés