ACNEWS

Nem lehet svájci állampolgár, aki füvet nyír vasárnap

Fotó: Yesuitus2001/ de.wikipedia
Fotó: Yesuitus2001/ de.wikipedia
A svájci településen egy francia férfitől megtagadták a honosítását. Az ok: munkaszüneti napokon nyírta a füvet.
Hirdetés
Ad image

A svájci útlevél és állampolgárság nagyon keresett. Ez a helyzet egy Párizsban született 50 éves francia férfi esetében is. Több mint tíz éve él a Jura kantonban található Clos du Doubs településen, és ennyi idő után honosítani akarta magát.

„A Jura régióban telepedtem meg. Azt akarom, hogy a szövetségi szavazásokon kifejthessem a véleményemet. Számomra ez logikus következmény” – mondta a férfi.

Normális esetben ez nem is jelent problémát. De néhány helyi lakos megvétózta. Míg tizenegyen igennel szavaztak, hatan pedig tartózkodtak, addig a Clos du Doubs-i önkormányzati közgyűlés tizenhárom tagja hajthatatlan volt: az 50 évesnek ne adják meg az állampolgárságot. A tagok mindegyike másként indokolta elutasító döntését. Az egyik azt kifogásolta, hogy a jövevény alig van jelen a településen, és ritkán látják – írja a blick.ch.

Egy másik arra panaszkodott, hogy a jelölt megzavarta a köznyugalmat azzal, hogy füvet nyírt, aljnövényzetet irtott vagy munkaszüneti napokon dolgozott. Ráadásul a pasas családi házát tíz éve felújítják. Az építkezésről származó törmelék viharok idején gyakran szétszóródnak, ami egyeseket zavar. A szomszédság szabályainak figyelmen kívül hagyásával egyértelműen megmutatta, hogy nem integrálódott.

Az önkormányzat vendégszerető akar lenni

Clos du Doubs polgármestere, Jean-Paul Lachat nem elégedett a városi közgyűlés döntésével. Az önkormányzathoz még soha nem érkezett panasz. „Ez az első alkalom, hogy ilyen helyzettel szembesülök” – mondta.

Lachat hangsúlyozza, hogy az önkormányzat vendégszerető akar lenni, hogy új lakosokat vonzzon. Ahhoz, hogy mégiscsak svájci legyen, az elutasított franciának egy másik településre kellene költöznie. Hogy ezt meg fogja-e tenni, az nem világos.

Újra és újra nehéz döntések

A Clos du Doubs-i francia férfi nem az első, akinek ilyen békát kell lenyelnie. Január elején a St. Gallen-i szövetségi közigazgatási bíróság úgy döntött: egy 40 éve Svájcban élő franciát nem honosítanak s nem kap svájci útlevelet – mert 40 km/h helyett 80 km/h-val hajtott el egy útépítési munkaterület mellett. Az állampolgársági rendelet szerint, akinek ilyen szabálysértés szerepel a bűnlajstromában, az „nem sikeresen beilleszkedettnek” minősül.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés