ACNEWS

Már Svájc is a NATO felé kacsingat

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
A svájci Szövetségi Tanács (kormány) partnerségi programot kíván létrehozni az amerikai nemzeti gárdával. A cél a svájci fegyveres erők védelmi képességeinek megerősítése. De ez egy újabb lépés a NATO felé.
Hirdetés
Ad image

Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni agressziós háborújától megijedve a Szövetségi Tanács egyre inkább fél a katonai elszigeteltségtől.

Viola Amherd védelmi miniszter és szövetségi tanácsi kollégái újabb lépést akarnak tenni a NATO felé. Ezúttal a svájci kormány az amerikai nemzeti gárdával kíván együttműködni. Részt akar venni az úgynevezett állami partnerségi programban (SPP). A Szövetségi Tanács nem titkolja, hogy ez a svájci fegyveres erőknek „lehetőséget kínál a nemzetközi együttműködés további bővítésére”. Így erősíthetnék saját védelmi képességeiket.

Az amerikai Nemzeti Gárda program a külföldi fegyveres erőkkel való képzési együttműködés megszilárdítását szolgálja. Ma világszerte 100 ország kötött partnerségi programot az amerikai Nemzeti Gárdával, ebből 25 Európában.

Svájc lépésről lépésre közeledik a NATO védelmi szövetséghez. Tavaly nyáron a Szövetségi Tanács úgy döntött, hogy csatlakozik a Sky Shield európai légvédelmi rendszerhez. Ezzel egy időben a svájci fegyveres erők a NATO-kompatibilis vadászgépek és légvédelem mellett döntöttek. Ugyanakkor a Szövetségi Tanács mindeddig elutasította a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló ENSZ-szerződés aláírását, noha a Parlament már 2018-ban egyértelmű felhatalmazást adott erre. A Szövetségi Tanács azonban nem akarja megsérteni a NATO atomhatalmait.

A Szövetségi Tanács a közeledés felé tett minden lépés ellenére mindig hangsúlyozza, hogy minden a semlegesség keretein belül marad. A Tanács azonban aligha fogja tudni megnyugtatni a konföderációs kormány más pártokhoz tartozó tagjait – írja a blick.ch   

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés