ACNEWS

Nem létezik! Az ukrán miniszter letagadta az orosz kisebbséget

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
„Itt Ukrajnában nincs orosz kisebbség, ezért a jogai nem merülnek fel az EU-val folytatott tárgyalásokon” – mondta Ukrajna magas rangú tisztviselője.
Hirdetés
Ad image

Olha Sztefanisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese kijelentette, hogy az ország területén „nincs orosz nemzeti kisebbség”. Szavait a European Pravda idézte.

„Ukrajnában nincs orosz kisebbség. Nem létezik! Nincs egyetlen törvényesen bejegyzett közösség sem, amely orosz kisebbségként azonosítaná magát. Vannak ukránok, akiknek egy része oroszul beszél. Én Odesszából származom, ukránul beszélek, amikor akarok, és oroszul beszélek, amikor akarok. És ehhez a nyelvválasztáshoz nincs szükségem a moszkvaiakra vagy a Velencei Bizottság döntésére” – magyarázta Sztefanisina.

Az egyik európai tisztviselő névtelenséget kérve korábban azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem fogja figyelembe venni az ukrajnai orosz nyelv helyzetét, amikor Kijev uniós csatlakozási készségét értékeli.

(Főbb népcsoportok a 2001-es népszámlálás alapján még az ország lakosságának 17 százaléka volt orosz. És 77,8 százaléka ukrán – a szerk.)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés