ACNEWS

Óva int ezektől a kutyáktól az állatorvos

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Rengeteg divatos kutyafajta van, amikért egy kisebb vagyont is elkérnek. Azonban sok gazdi nem számol a fajtára jellemző betegségekkel.
Hirdetés
Ad image

Légszomj, allergia, csont- és porcproblémák, szem- és bőrgyulladás. Pár olyan probléma, ami a beltenyészet miatt kialakult egyes kutyafajtáknál. Ráadásul életük végéig kínozza őket, nekünk pedig egy kisebb vagyonba kerül az állandó orvosi kezelés. De vajon mely fajták esnek a túltenyésztés áldozatává, és milyen betegségekkel kell számolnunk?

Megfullad a kutya

A mopszok és az angol, illetve francia bulldogok leggyakoribb problémája, hogy nehezen lélegeznek. Olyanok, mint egy asztmás gyógyszer nélkül. Ezeknek az állatoknak ugyanis a beltenyészet miatt az orruk és a torok egy nagyon kis helyre nyomódott úgymond össze a koponyájukban. Emiatt a tüdejükbe nehezen jut el a levegő, a kutyának pedig egész életében légszomja van. Ezért is hallhatjuk ezeknél az állatoknál azt a mindenki által jól ismert röfögő hangot.

Azonban a légzés nem az egyetlen problémájuk. A fentiek miatt nyelés előtt és után is levegőért kell kapkoniuk – magyarázta dr. Kristen Tönnies állatorvos a Bild-nek.

Egy másik kifejezetten érzékeny faj a tacskó. Esetükben a porckorongsérv, a bénulás és az állandó ízületi problémák okoznak hatalmas bajokat. „Ha egy tacskó gazdája telefonál, az állat pedig rettenetesen vonyít a háttérben. már lehet tudni, hogy mi a baj.” – mondta az állatorvos.

Ennek az oka, hogy ezeknek a vadászkutyáknak rövidek a lábaik, azonban a hátuk hosszú. Ez olyan problémákhoz vezethet, aminek a végén a kutya könnyen „kerekesszékben” köthet ki. A bénulás következtében pedig a kutya nem tudja koordinálni a székletét és a hólyagját sem.

A saját szempillájuktól vakulnak meg

Egyes fajtákra, mint a ShihTzu, a Chihuahua vagy a Yorkshire terrier jellemző a nagy kidülledt szem, hatalmas szempillákkal. Ezek a szemhéjon lévő apró szőrszálak folyamatosan nőnek és irritálják a szaruhártyát. A probléma pedig az, hogy nincs elegendő könnyfolyadék a hidratáláshoz. Emiatt folyamatos irritáció lép fel, és vakfoltok jelentkeznek az állatnál. Aminek a vége a teljes látásvesztés lehet.

De nem ezek az egyetlen kutyafajták, ahol könnyen kialakulhat a vakság. A bullmasztiffot, a bernáthegyit és a bordeaux-i dogot is úgy tenyésztettéék ki, hogy rengeteg bőrük legyen. Ez pedig belelóg a szemükbe, ami miatt az könnyen begyulladhat. Így állandó égető érzés keletkezik a szemükben.

A border colliek és az ausztrál juhászkutyák esetében is jellemző, hogy a fekete-kék változatuk süketen vagy holtan születnek meg. Ennek az oka egy DNS-hiba, aminek következtében a szemük és a szőrük is ilyen színekben pompázik. A probléma akkor merül fel, ha az úgynevezett „Merle-mutációkból” kettőt kereszteznek. Más színváltozataiknál pedig az allergia gyakori.

Széthasad a kutya feje

A Cavalier King Charles spánielek klasszikusan a királyi család ölebei voltak hosszú időn óta. Azonban ennél a fajtánál hozzávetőlegesen 50 százalékos túlzott csontnövekedés tapasztalható a koponyájukban. A koponyaűri nyomás emiatt megemelkedhet, miközben megszakad a cerebrospinális folyadék keringése. Azaz ezeket az ebeket rettenetes fejfájás gyötri, amitől járni is alig tudnak. Egyetlen megoldás létezik arra, hogy megszabadítsuk őket a fájdalomtól. El kell altatni őket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés