ACNEWS

Tárcaközi egyeztetéseken vett részt Kásler Miklós Grúziában

Grúzia kulturális, egészségügyi és oktatási miniszterével folytatott egyeztetéseket az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Grúziában.

   

Hirdetés
Ad image

Grúzia kulturális, egészségügyi és oktatási miniszterével folytatott egyeztetéseket az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Grúziában.

   

Kásler Miklós pénteken az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a Tea Culukjani kulturális miniszterrel történt találkozón konkrét megállapodások születtek a népi kultúra, a népi tánc, a népzene és az archeogenetikai régészeti kutatások vonatkozásában. A magyar kutatók olyan régészeti csontleletekhez férnek hozzá, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a feltételezett Észak-Kaukázusban megtelepült magyarokkal rokon népek archeogenetikai vizsgálatait magasabb szintre emeljék – mondta.
Ismertette: hosszú beszélgetést folytattak azokról a találkozási pontokról, amelyek a kultúra, történelem területén a két nemzet között az évezredek folyamán történt, és a korszerű művészeti ágak együttműködési lehetőségeit is átbeszélték az előadóművészet, a múzeumok és levéltárak közötti együttműködés tekintetében.
Kásler Miklós meglátogatta a grúz nemzeti levéltárat is, ahol több ezer éves írásos hagyatékokat, kódexeket, egyháztörténeti emlékeket tekintett meg. Ezek feltárása és lefordítása magyarra nagyon sok ismeretet jelenthet a magyar tudománynak – emelte ki.
A miniszter az Ekaterine Tikaradze egészségügyi miniszterrel történt egyeztetésről beszámolva azt mondta: többi között a koronavírus-járványról és a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémiáról – amelyhez csatlakozott Grúzia is – beszélgettek. Grúziának fontos európai kapcsolódási pontot jelentett a csatlakozás – tette hozzá.
Tudatta azt is, hogy Mikheil Chkhenkeli oktatási miniszterrel a tudományágak együttműködési lehetőségeit keresték.
A grúz minisztert az izotópterápia különösen érdekelte, és beszámolt arról is, hogy olyan berendezéseket telepítettek, amelyek a daganatok diagnosztikájában nagyon fontosak – mondta Kásler Miklós, aki arról beszélt Mikheil Chkhenkelinek, hogy a magyar egészségügy szerint a diagnosztikában és a terápiában milyen kutatási, gyakorlati lehetőségek vannak.
Kásler Miklós elmondta: mind a három miniszterrel megegyeztek arról, hogy a megbeszéléseket Magyarországon folytatják, pénteken pedig a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémia grúz tagjával és egy helyi egyetem rektorával találkozik, akikkel ezeket a témákat beszélik tovább részletesen.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés