ACNEWS

Vakcinacivakodás: Magyarországot beperelte a Pfizer

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A Pfizer és partnere, a BioNTech már idén januárban jogi eljárást indított a magyar kormány ellen a COVID-19 vakcinák visszamondása miatt.
Hirdetés
Ad image

A Pfizer szóvivője megerősítette, de hozzátette, „A tárgyalások a magyar kormánnyal folytatódnak”.

A dokumentumból kiderül, hogy az ügy 3 millió BioNTech/Pfizer vakcinaadag kifizetésére vonatkozik, mintegy 60 millió euró értékben. A vita akkor kezdődött, amikor Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva értesítette a Pfizert, hogy nem tud fizetni a gyógyszercégnek.

A bíró márciusban tartotta az első meghallgatást, és elutasította a Pfizer gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmét. Azóta az ügy nem haladt előre – számolt be róla a Politico.

A Pfizer Magyarországgal szembeni keresete párhuzamba állítható azzal, amelyet a gyógyszeripari vállalat Lengyelország ellen indított. Mindkét esetben a két országot polgári bíróságon perelték be amiatt, hogy nem voltak hajlandók átvenni és kifizetni a COVID-19 oltások szállítását, amelyekre szerződést kötöttek.

Lengyelország vitája a 60 millió adag leszállítása miatt folyik, amelynek átvételét az ország 2022 áprilisában megtagadta. Varsó akkor vis maiorra hivatkozott – mondván, az ukrajnai orosz inváziót követő menekültáradat miatt megterhelte pénzügyeit.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés