ACNEWS

2024. September 17.   |   Zsófia napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Viperaveszély – kirándulás közben marta meg Gábort a kígyó

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia
Gábor először azt hitte, egy felcsapódó ág sebezte meg a vádliját, pedig mérgeskígyó, vélhetően keresztes vipera harapta meg.
Hirdetés
Ad image

Böky Gábor nem gondolt semmi rosszra, amikor túrázás közben megmarta egy mérgeskígyó a Tátrában, valahol a Kacsa-völgyi tó környékén. Tapasztalt túrázóként gyakran került extrém helyzetbe, sőt, a Magas Tátrában még afféle teherhordóként is segíti a mászókat. Néhány hete azonban bajba került, és csak a szerencsének köszönheti, hogy nem történt súlyos baj. „Egy erdős részen haladtunk, amikor leléptem a kővel kirakott útról, hogy kikerüljek egy dagonyát – mesélte a Blikknek Gábor. – Beljebb mentem az aljnövényzettel benőtt területre, amikor egy ütést éreztem a vádlimon. Azt hittem, egy ág csapódott fel, az szúrt meg, de hát történt már ilyen.”

Gábor lenézett a lábára, amin aprócska vércseppet látott, de nem foglalkozott különösebben a történtekkel, folytatta a túrát. „Aztán égni kezdett, csípni, a lábfejemmel megvakartam. Nem sokkal később izzadni kezdtem: ez is megesik, de ezúttal olyan volt, mintha leöntöttek volna vízzel.

Két napig küzdött a tünetekkel

”Később úgy érezte, mintha kővel lenne telerakva a hátizsákja. Akkor még azzal nyugtatta magát, hogy biztosan a párás levegő az oka, de legbelül tudta, hogy itt valami komolyabbról lesz szó. Bedagadt a karja, az óraszíj szinte szétpattant a felduzzadt csuklóján. Alig bírta tartani a fejét a hazafelé vezető négyórás autóúton.

„Miután hazaértünk, másnapra kicsit javult a helyzet. Igazából ekkor, este vettem észre a vádlimon a duzzanatot és a két kis sebhelyet. Rákerestem a kígyómarásra, lemértem a távolságot a két kis pont között, és minden egyezett, valószínűleg egy keresztes vipera harapott meg.”

Gábor csak másnap hívta ki a mentőket, amikor újabb tünetek jelentkeztek. Először megduzzadt a lába a marás helyén, aztán ahogy múlt a duzzanat, úgy jött helyette a szúró, égő érzés és a zsibbadás. „Ekkor hívtam a 112-t, majd közöltem velük, hogy megmart egy keresztes vipera – mesélte. – Kérdezték, hogy terráriumom van-e és onnan szökött-e ki, de mondtam, hogy a Tátrában történt. Kértem, hogy segítsenek abban, hogy ha rosszabb lesz a helyzet, melyik kórházba kell mennem, s ekkor átkapcsoltak a mentőkhöz.

23 éve ölt utoljára a vipera

Gábor tünetei alapján a mentők is megerősítették, hogy kígyómarásról van szó, majd elmondták neki, hogy viszonylag jól reagált a szervezete a méregre. Végül annyiban maradtak, hogy megadja a címét arra az esetre, ha nem javul, vagy súlyosbodik a helyzet.

„Tíz éve járom a Magas-Tátrát, az ember számba veszi ezeket a problémákat erdőjárás közben” – mondta Gábor, akinek a történtek óta már helyreállt az egészsége.

A keresztes vipera egész Európában, így Magyarországon is előfordul, erdős részeken. Rövid, vaskos testű kígyó, testhossza 60-90 centi. Ha teheti, elmenekül az ember elől, de ha véletlenül rálépnek, akkor támad. A marása sok esetben először csak figyelmeztetés, ilyenkor vagy egyáltalán nem, vagy csak kevés mérget fecskendez az ellenségébe. A mérge kicsapja a vér összetevőit. Azonnali erős fájdalmat, duzzanatot, zsibbadást és részleges bénultságot okoz, a teljes felépülés akár egy évig is tarthat. Magyarországon utoljára 2001-ben történt halálos viperamarás.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés